eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jobban átvészelték a válságot a közepes- és kisvállalkozások

A közép- és kisvállalkozások jobban vészelték át Németországban a gazdasági válságot, mint az óriás cégek. Több gazdaságkutató intézet most közzétett egybehangzó felmérése szerint a kisebb cégek rugalmasabban alkalmazkodtak a kihívásokhoz, mint a nagy vállalatok.

A német gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások alkotják. Számuk meghaladja a 3,5 milliót. Közel 27 millió alkalmazottnak nyújtanak megélhetést, és évente csaknem másfél millió ipari tanulót képeznek ki.

Középvállalkozásnak minősül minden olyan cég, amelynek évi forgalma nem haladja meg az 500 millió eurót. A felmérések szerint a közép- és kisvállalkozások elsősorban az európai, kiváltképpen pedig a hazai piacra termelnek, következésképpen kevésbé is érezték meg a globális pénzügyi válság hatásait.

Előnyükre vált az is, hogy a berlini kormány nagyarányú konjunktúra-élénkítő intézkedésekkel igyekezett az ipar segítségére sietni. Az óriás cégek viszont kevésbé tudtak rugalmasan idomulni a válságban előállt helyzethez, és nemzetközi üzleti kapcsolataikra is rányomta bélyegét az a tény, hogy az egyes országok egymástól eltérően válaszoltak a krízis kihívásaira.

Noha az elmúlt évben 2008-hoz viszonyítva 16 százalékkal emelkedett a csődbe ment cégek száma, ezzel egy időben azonban tavaly jóval több céget alapítottak, mint egy évvel korábban, amit a gazdaságkutató intézetek kimutatása arra vezet vissza, hogy sokan a fenyegető munkanélküliségből önálló vállalkozások létesítésben látták a kiutat.

A cégcsődök számának emelkedése is részben ezzel függ össze, ugyanis számos újonnan alapított vállalkozás alig néhány hónap után tevékenységének beszüntetésére kényszerült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×