eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Itt lenne az ideje "elengedni" a jüant?

A várakozásokat meghaladva, több mint 45 százalékkal emelkedett februárban Kína exportja - mindez azt bizonyítja, hogy a kínai gazdaság talpra állt a globális pénzügyi válság után, és hamarosan valóban megelőzheti Japánt és a világ második legnagyobb gazdaságává válhat.

2009-ben minden korábbinál jobban visszaesett Kína külföldi árukivitele a hitelválság miatt. Elemzők számítottak arra, hogy egy évvel később az export növekedéséről beszélhetnek, de a mostani februári adatok felülmúlták a várakozásokat. A 45 százalékos exportnövekedés mellett közel ennyivel nőtt a behozatal is az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Nyugati elemzők szerint mindennek tudatában a kínai vezetők nyugodtabban gondolhatják át, hogy engedjék-e emelkedni a jüan árfolyamát. Az Egyesült Államokban és Európában ugyanis sokan a kínai valuta alacsony árfolyamát okolják azért, hogy a kínai exportőrök "nem tisztességes" előnyhöz jutnak.

A pekingi kormány azonban azt mondja: meg kell várni az év harmadik negyedévét, hogy dönthessenek a gazdaságélénkítő program visszavonásáról, mert jelenleg kiszámíthatatlan a nemzetközi gazdasági helyzet. Így az a döntés is csúszik, hogy az eddig a dollárhoz kötött jüan árfolyama függetlenül változhasson-e.

A jüan-dollár árfolyamról Kínán belül is vita folyik. A februárban megugrott infláció és az ezt követő esetleges kamatlábemelések miatt nagy a nyomás, hogy engedjék a jüant drágulni az amerikai valutához képest.

A gazdaság lehűtéséhez Kína a kamatlábemelés eszközéhez folyamodhat, viszont attól fél, hogy ennek nyomán spekulatív tőke áramlik be az országba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×