Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Isten és a természet megoldja az energiagondokat\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hugo Chávez venezuelai elnök szerint Isten és a természet megoldja az ország energiagondjait. Az olajexportőr Venezuelában tavaly óta gyakoriak az áramszünetek, a szárazság miatt ugyanis a vízierőművek nem tudnak elég energiát termelni.

2009 vége óta gyakoriak az olajexportőr Venezuelában az áramszünetek, és adagolni kezdték az energiát. Ennek fő oka az aszály, ami miatt visszaesett a tározókban a vízszint, és az ország vízierőművei nem tudnak elég áramot termelni. Venezuela kétharmadban vízi energiából fedezi áramszükségleteit.

Mindezek nyomán második éve zsugorodik az ország gazdasága, és az eddig főleg a szegényebbek által támogatott Chávez elnök népszerűsége is egyre jobban csökken.

A magát a dél-amerikai forradalmár, Simon Bolivár örökösének beállító Chávez azonban azt mondja, hogy bízni kell: "fog esni az eső, mert Isten is bolivarista. Isten nem ocsmány - használta a jelzőt, amit általában az ellenzék kap meg tőle. - A természet velünk van."

Venezuelában, májusban kellene jönni az esőnek, de meteorológusok szerint késhet a csapadék az El Nino időjárási jelenség miatt.

Az áramhiány miatt nemcsak adagolják az energiát, de büntetik is azokat a nagyfogyasztókat, amelyek nem csökkentik legalább 20 százalékkal áramfogyasztásukat.

"Bocsánatot kérek az áramkorlátozás miatt, de már az év elején is mondtam, hogy szükség lesz rá. Ez olyan, mint a diéta, csak ebben az esetben áramdiéta" - mondta az elnök.

Az ország fő víztározójában, az El Guriban a vízszint mindössze 13 méterrel magasabb annál a kritikus szintnél, amikor már le kell állítani az üzemet. Ha nem esik az első, akkor le kell állítani az ottani erőművet, ami Venezuela áramtermelésének felét fedezi - ismerte el Chávez elnök.