Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Time: Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint Bush

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnök ismét szenvedélyesen kampányolt egészségügyi reformterve elfogadásáért, amelyre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Közben a Time magazin szerint Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint elődje, George Bush.

Barack Obama szó szerint feltűrte az ingujját, és gyújtó hangú beszédben üzent az Egyesült Államoknak: nem enged az egészségügyi reformból. Az elmúlt hónapok során felvizezett javaslat több millió polgárra terjesztené ki az ellátást, és megtiltaná a biztosítóknak, hogy azok megtagadják beteg, vagy betegségre hajlamos emberek biztosítását. "Maguknak 10 évük volt. Mi történt? Mit csináltak?" - heccelte a pennsylvaniai Arcadia Egyetemen mondott beszédében Obama republikánus ellenfeleit.

A Time magazin szerint azonban Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint republikánus elődje, George Bush, és ezzel csak árt magának. A Time az első hibának azt tartja, hogy Obama nem nevezett ki gazdasági "főparancsnokot" maga mellé - csakúgy, ahogy Bush sem. Az nem célszerű, hogy ő legyen a gazdasági szóvivő.

A másik komoly és a korábbi elnököt idéző hiba a döntéshozatal folyamata - írja a Time. Obama csapata nem hozott létre olyan munkafolyamatokat, amelyek a komoly ötletek megvalósításának kedveznek. A magazin a Bush-évekről azt írja, hogy "inkább a politikai machinációk, mint a komoly politikaalkotás formálta a döntéseket", és nem kétséges, hogy a bírálatot az Obama-kormányzatnak is címezte.

Bushoz hasonlóan az is hiba, hogy Obama túlságosan is pártja kongresszusi szerepléséhez köti a sorsát, holott azt ígérte: ha nem ért egyet a képviselőkkel, akkor azt nem hagyja szó nélkül. A Time azt is felrója Obamának, hogy belpolitikai kérdésekkel foglalkozó minisztereit nem ruházta fel elég hatalommal. De, teszi hozzá: ezeket a hibákat ki lehet javítani.

Az elnök azonban egyelőre az egészségügyre koncentrál, mivel a nyári kongresszusi szünet előtt csak pár hónapja van, hogy elfogadtassa azt. Õsszel pedig már indul a kampány a kongresszusi választások előtt, amiért akkor már szinte lehetetlen lesz megszavaztatni a csomagot.