eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Time: Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint Bush

Barack Obama amerikai elnök ismét szenvedélyesen kampányolt egészségügyi reformterve elfogadásáért, amelyre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Közben a Time magazin szerint Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint elődje, George Bush.

Barack Obama szó szerint feltűrte az ingujját, és gyújtó hangú beszédben üzent az Egyesült Államoknak: nem enged az egészségügyi reformból. Az elmúlt hónapok során felvizezett javaslat több millió polgárra terjesztené ki az ellátást, és megtiltaná a biztosítóknak, hogy azok megtagadják beteg, vagy betegségre hajlamos emberek biztosítását. "Maguknak 10 évük volt. Mi történt? Mit csináltak?" - heccelte a pennsylvaniai Arcadia Egyetemen mondott beszédében Obama republikánus ellenfeleit.

A Time magazin szerint azonban Obama ugyanazokat a hibákat követi el, mint republikánus elődje, George Bush, és ezzel csak árt magának. A Time az első hibának azt tartja, hogy Obama nem nevezett ki gazdasági "főparancsnokot" maga mellé - csakúgy, ahogy Bush sem. Az nem célszerű, hogy ő legyen a gazdasági szóvivő.

A másik komoly és a korábbi elnököt idéző hiba a döntéshozatal folyamata - írja a Time. Obama csapata nem hozott létre olyan munkafolyamatokat, amelyek a komoly ötletek megvalósításának kedveznek. A magazin a Bush-évekről azt írja, hogy "inkább a politikai machinációk, mint a komoly politikaalkotás formálta a döntéseket", és nem kétséges, hogy a bírálatot az Obama-kormányzatnak is címezte.

Bushoz hasonlóan az is hiba, hogy Obama túlságosan is pártja kongresszusi szerepléséhez köti a sorsát, holott azt ígérte: ha nem ért egyet a képviselőkkel, akkor azt nem hagyja szó nélkül. A Time azt is felrója Obamának, hogy belpolitikai kérdésekkel foglalkozó minisztereit nem ruházta fel elég hatalommal. De, teszi hozzá: ezeket a hibákat ki lehet javítani.

Az elnök azonban egyelőre az egészségügyre koncentrál, mivel a nyári kongresszusi szünet előtt csak pár hónapja van, hogy elfogadtassa azt. Õsszel pedig már indul a kampány a kongresszusi választások előtt, amiért akkor már szinte lehetetlen lesz megszavaztatni a csomagot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×