Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előretör a szélsőjobb Hollandiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentős sikert ér el az előzetes eredmények szerint a holland helyhatósági választásokon az iszlámellenes párt. Az országban nemsokára parlamenti választásokat is tartanak, mert az afganisztáni misszió körüli vita miatt összeomlott a kormánykoalíció.

Geert Wilders, aki dokumentumfilmjével is azt próbálta bizonyítani, hogy az iszlám veszélyt jelent Európára, és akit ki akartak tiltani Nagy-Britanniából, a holland helyhatósági választások egyik nagy győztese. Wilders Szabadságpártja csak két városban, Hágában és Almerében indult, de az előzetes adatok szerint a fővárosban a második, míg a másik városban az első helyen végezhet.

A Szabadságpárt a muzulmán vallásúak bevándorlása ellen kampányol és előretörésre számít a júniusi, előrehozott parlamenti választásokon.

Egy közvélemény-kutatás szerint Wildersék 27 helyet szerezhetnének a 150 fős parlamentben és akár a legnagyobb frakciót alakíthatnák meg.

Az eddig is kormányon lévő kereszténydemokratáknak ezek után széles koalíciót kellene létrehozniuk a Szabadságpárt ellenében. Egy ilyen, törékeny koalíció omlott nemrég össze az afganisztáni katonai misszió körüli viták miatt. Az újabb széthúzó koalíció pedig veszélyeztetné a gazdasági talpra állást Hollandiában - jegyzik meg kommentátorok.

Az eddig toleránsnak tartott Hollandiában az iszlámot a fasizmushoz, a Koránt pedig a Mein Kampfhoz hasonlító Wilders egyre népszerűbb. A 16 milliós országban közel egymillió muzulmán vallású bevándorló, vagy azok leszármazottai élnek.