eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Görögország a túlélésért küzd

Elveszik a 14. havi fizetést - ez is szerepel a görög kormány további megszorító csomagjában, amelynek célja, hogy kivezesse az országot a súlyos pénzügyi válságból. Papandreu miniszterelnök jelezte, hogy újabb adóemelések és fizetéscsökkentések várhatók, amivel többmilliárd eurót takarít meg a súlyosan eladósodott görög állam.

"Háborús állapot van, az ország a nemzeti túlélésért küzd" - indokolta drámai szavakkal Papandreu görög miniszterelnök az újabb megszorító csomagot, amellyel befagyasztják a nyugdíjakat, növelik az adókat, köztük az áfát, és csökkentik a közalkalmazotti fizetéseket. Emelik az üzemanyag adóját, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját.

A szocialista párti Papandreu pártja képviselői előtti drámai beszédében azt mondta: katasztrófával járhat, ha az ország nem tud olcsó hitelhez jutni a nemzetközi piacokon. Az olcsó hitelek feltétele pedig az, hogy Görögország fenntartsa a bizalmat a befektetők között, hogy vissza tudja majd adni a pénzt, és ezért kellenek a megszorítások - teszik hozzá elemzők.

A szerdára időzített újabb bejelentés előtt már nyilvánvalóvá vált, hogy a görög kormány közel 5 milliárd eurót akar megtakarítani úgy, hogy két tűz közé került. Brüsszel, és az eurót féltő Valutaunió tagállamai megszorításokat akarnak, a hagyományosan harcias szakszervezetek pedig ellenállnak, és március 16-ra újabb országos sztrájkot hirdettek.

Bár felmérések szerint az emberek többsége elfogadja, hogy valamit tenni kell, sokan tiltakoznak. A közalkalmazottak például most elveszíthetik a 14. havi fizetést - az úgynevezett szabadságolási bónuszt. Egy nyugdíjas pedig azt mondta az egyik hírügynökségnek: "szégyen, hogy a nyugdíjasokkal fizettetik meg a válság árát".

A szakszervezetek szerint a 14. havi fizetés elvétele "hadüzenet". A március közepén sztrájkoló közalkalmazottak előtt, jövő hétfőtől két napra az adóhatóság dolgozói függesztik fel a munkát. A taxisok már két napja sztrájkolnak.

Görögországban heteken belül ez a második megszorító csomag, amelynek célja egyrészt az, hogy egy év alatt 4 százalékkal dolgozzák le a jelenleg közel 13 százalékos költségvetési hiányt, másrészt, hogy a befektetői bizalmat megerősítve biztosítsák, hogy az ország olcsón jut hitelhez, és nem a kamatokra költi bevételeit. A görög államadósság elérte a 300 milliárd eurót.

Az előző megszorító csomag már jótékonyan hatott, mert a görög állampapírok hozama - így az állam által fizetendő kamatok mértéke - február második hete óta a legalacsonyabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×