eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Fegyverekre ment el az etióp segély jó része

A lázadók felfegyverzésére ment el a nyolcvanas években a sokkoló etiópiai éhínség megfékezésére összegyűjtött segélypénz egy része - állítja a BBC egyik dokumentumműsora. A nyugati segély ugyanakkor több millió ember életét is megmentette.

Az akkor még szovjet befolyási zónának számító Kelet-Európában is sokan látták az 1985-ös Live Aid segélykoncertet, amellyel a nagy sztárok pénzt gyűjtöttek a nyugati világban az etiópiai éhínség áldozatainak. Miközben a partvonalról szemlélték a segélyakciót, arról sem tudhattak, hogy a hidegháborús szembenállás következtében a nyugati adakozók pénzének egy része nem élelemre, hanem fegyverekre ment el.

A BBC Világszolgálatának Assignment című műsora szerint több százmillió dollárnyi segélypénzt költöttek el az etióp kormány elleni lázadók felfegyverzésére. Erre utalnak az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA nyilvánosságra hozott dokumentumai, amelyek szerint "szinte bizonyos, hogy katonai célokra is felhasználták a pénzt".

A nyolcvanas évek első felében - Mihail Gorbacsov 1986-os feltűnéséig - még javában dúlt a hidegháború. A Szovjetunió 4 milliárd dollárt adott az etióp kormánynak, Ronald Reagan akkori amerikai elnök pedig elnöki rendelet írt alá, amelynek célja az volt, hogy visszaszorítsa a szovjet befolyást.

Bár Robert Gates jelenlegi amerikai védelmi miniszter - akkor a CIA igazgatóhelyettese - a mai napig nem beszélt arról, hogyan is kezelte a hivatal az etiópiai helyzetet, a BBC dokumentumműsora burkoltan azzal vádolta meg a szervezetet, hogy nem csak tudott a segélypénzek eltérítéséről, de segédkezett is abban.

Közben, 25 évvel a segélyakció után, Etiópia egyes részeit ismét súlyos éhínség fenyegeti, mivel elpusztult a kukoricatermés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×