eur:
395.52
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Ártéren épültek a legjobban megrongálódott házak Franciaországban

Ötvenegyre emelkedett a Franciaország nyugati és északi részén vasárnap végigsöpört vihar halálos áldozatainak a száma. A kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget, és az Európai Uniótól a közösségi szolidaritási alap megnyitását kérte a károk helyreállításának finanszírozására.

Nicolas Sarkozy elnök hétfőn a helyszínre látogatott, és három millió eurós, mai árfolyamon mintegy 800 millió forintos gyorssegély kiutalását ígérte a Cyntia névre keresztelt vihar áldozatainak támogatására. A gazdasági tárca ezzel párhuzamosan bejelentette: adókedvezményekkel igyekszik könnyíteni a leginkább érintettek helyzetén, ami bizonyos helyeken az ingatlanadó, valamint az úgynevezett lakhatási adó teljes elengedésével fog járni.

Az atlanti-óceáni partokon fekvő településeken egyébként a hatalmas áradásokat nem az erős esőzések, hanem az évente csak néhány alkalommal jelentkező, rendkívül magas dagály, valamint az azt kísérő, a helyenként az óránkénti 160 kilométeres óránkénti sebességet is elérő szél okozta. A két jelenség együtt egyfajta csendes cunamit eredményezett, melynek következtében a tengervíz pillanatok alatt elöntötte az alacsonyan fekvő parti területeket.

Az eddigi vizsgálatok azt máris megállapították, hogy a legtöbb károsult háza valójában árterületre épült, nem véletlen, hogy immár a politikát és a közvéleményt az foglalkoztatja leginkább, miképpen lehet gátat vetni a tengerhez túlságos közeli, gyakran a legelemibb biztonsági szempontokat is figyelmen kívül hagyó építkezéseknek.

Az érintett települések polgármesterei azzal védekeznek, hogy képtelenek ellenállni az ingatlanfejlesztők nyomásának, a politikai pártok vezetői viszont azt kérik a kormánytól, hogy drasztikusan szigorítsa meg az ilyen helyekre kiadható építkezési engedélyek feltételeit.

A kárfelmérés még javában zajlik, de az már biztosnak tűnik, hogy csak a megrongált parti gátak helyreállításához több százmillió euróra lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×