Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszaszerezték Mardzsahot a szövetségesek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az afgán kormány képviselői felvonták a nemzeti zászlót az amerikai tengerészgyalogosok által elfoglalt Mardzsah városban. Közben a szomszédos Pakisztán azt mondta: kiadja szomszédjának a tálibok általa elfogott második számú vezetőjét.

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy az afgán kormány emberei felvonták az ország zászlaját a 80 ezer lakosú Mardzsahban, ahol egészen eddig a tálibok voltak az urak. A posztját frissen elfoglalt tartományi kormányzó máris azt ígérte az ottaniaknak, hogy olyan közszolgáltatásokat is megkapnak, amelyek a tálib uralom alatt nem léteztek.

A tengerészgyalogosok eközben még mindig a lázadók kifüstölésével voltak elfoglalva: tudósítók szerint a tálibok továbbra is kezükben tartják a 80 négyzetkilométeres terület negyedét.

Az amerikaiak, a NATO-szövetségesek és az afgán kormányerők két hete indítottak támadást a város ellen, előrehaladásukat azonban lassították a militánsok által elásott pokolgépek. A városban a kormányközpont is használhatatlan, mert a tálibok aláaknázták. Az offenzívában 13 NATO- és három afgán katona halt meg. Életét vesztette 28 polgári lakos, köztük 13 gyerek is, amiért Stanley McChrystal, a NATO-erők főparancsnoka az afgán tévében volt kénytelen bocsánatot kérni.

Mardzsah már a háború korábbi szakaszában is NATO-kézen volt, ám olyan kormányzónak adták át, aki elidegenítette a helyi lakosokat, és ezzel megkönnyítette a tálibok visszatérését. Most, úgy tűnik, ismét kiszorítják őket.

A lázadók számára komoly csapást jelentett az, hogy Pakisztánban elfogták második számú vezetőjüket, Abdul Gáni Baradar mollát. Az elmúlt hetekben több mint egy tucat vezető és alacsonyabb rangú tálib parancsnokot kerítettek kézre - állították a pakisztáni titkosszolgálat nevük elhallgatását kérő tagjai az AP-hírügynökségnek.

A helyi kormány azt mondja, hajlandó átadni Baradar mollát az afgán hatóságoknak, de először saját maga akarja bíróság elé állítani.