eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György

Egyházi maffia után nyomoz a rendőrség

A koszovói pravoszláv egyházi maffia ügyében kezdett nyomozást a szerb rendőrség. A gyanú szerint a nélkülöző koszovói szerbek számára létesített népkonyháknak küldött belgrádi milliók egy részét eltulajdonították, amiből villákat építettek és telkeket vásároltak. A koszovói ortodox pravoszláv körzet püspökét már leváltották.

Két napja a szerzetesek és az ottani szerbek egy csoportja verekedett össze a koszovói Gracanica kolostor előtt, most pedig a rendőrség nyomoz jelentős pénzügyi visszaélések gyanúja miatt.

Alapos a gyanú, hogy az egyházi illetékesek milliókat tulajdonítottak el abból a pénzből, amelyet Belgrádból küldtek a 1200 rászoruló koszovói szerb számára létesített népkonyháknak. Félhivatalosan a leváltott püspök titkárát, Simeon szerzetest tartják a főbűnösnek, aki Görögországba szökött.

Az üggyel kapcsolatban megemlítik egy korábbi miniszter nevét is, akit a szerb kormány a koszovói vallási épületek karbantartásával bízott meg.

Hasonló sorsra jutott annak a pénznek is egy része, amit a szerb állam utalt át a koszovói egyházi épületek tatarozására, újjáépítésére és karbantartására. A koszovói egyházi körzetnek még saját építkezési vállalkozása is van, amely Szerbia területén is vállalt munkát, és ezért nem kellett adót fizetnie.

A pénzből lakásokat és villákat építettek Belgrádban és környékén, valamint telkeket és luxuskocsikat vásároltak.

A feltűnően nagy lábon élő szerb pravoszláv egyházzal kapcsolatban egy belgrádi illetékes nem zárta ki más egyházi körzetek pénzügyi helyzetének felülvizsgálatát sem.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×