Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeres szívműtétet végeztek Bill Clintonon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikeres szívműtétet hajtottak végre Bill Clinton volt amerikai elnökön, akit váratlanul szállítottak kórházba. Orvosai azt mondják, Clinton továbbra is aktív maradhat. A korábbi elnök az elmúlt hetekben Haitin segédkezett a segélyakció irányításában.

Bill Clinton a nagy visszatérőnek nevezi magát, és most úgy tűnik, megint visszatérhet - nem a nagypolitikába, csak az aktív tevékenyéghez. Clintont ugyanis csütörtökön kórházba vitték egy gyors szívműtétre.

A volt elnökön öt évvel ezelőtt hajtottak végre egy négyes bypass műtétet, és a mostani diagnózis szerint egy eldugult ér okozott neki mellkasi fájdalmakat.

Az orvosok két olyan elemet operáltak be az artériába, amely nyitva tartja azt. A sebészek úgy találták, hogy a bypass, azaz az eredeti ereket kikerülő erek egyike teljesen eldugult. Ezek után úgy döntöttek, hogy nem ezt nyitják meg, hanem az egyik eredeti eret. A műtét egy órán át tartott, és Clintonnak azt mondták, hogy pénteken már távozhat a kórházból.

Allan Schwartz szívsebész hozzátette: a volt elnöknek nem volt infarktusa, és nincs arra utaló jel, hogy étkezési szokásai idézték elő a helyzetet.

Hillary Clinton külügyminiszter férjével töltött néhány órát, majd anélkül távozott, hogy beszélt volna a riporterekkel. Jelentések szerint Clinton asszony elutazik közel-keleti útjára, de az utazást péntek helyett szombatra halasztották.

A Bill Clintonon végrehajtott műtét lényege, hogy az orvosok egy csövet tolnak fel a beteg egyik erében egészen az eldugult érig. Itt egy légzsákot felfújva "lelapítják" az akadályt és olyan, állvány-szerű elemeket is beépítenek, amelyek nyitva tartják az eret.

A műtét során a páciens általában ébren van, de érzéstelenítőt kap. Orvosok szerint a bypass műtéteknél használt erek 5-10 év után eldugulhatnak, ezért rendszeres megfigyelés alatt kell tartani a műtéten átesett embereket.