eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Évtizedek óta nem látott havazás Franciaországban

Harmadik napja tart Franciaországban a helyenként évtizedek óta nem látott mértékű havazás. Az viszonylag megszokott jelenségnek számít, hogy az ország középső, északi vagy éppen keleti részeiben olykor nagyobb mennyiségű hó esik, arra azonban legalább harminc éve nem volt példa, hogy a Földközi-tenger partján, a Cote d'Azur-ön is komolyan havazzon. Márpedig csütörtökön az enyhe időjárásáról ismert, híres tengerparti szakaszon lehullt hó helyenként az ötven centimétert is elérte, ami óriási fennakadásokat okozott a közlekedésben, a nizzai repülőteret pedig egyenesen le kellett zárni.

A zord időjárás miatt egyébként több autópálya-szakaszon szünetel a forgalom, a kamionos közlekedést pedig az ország számos régiójában megtiltották. Északon, Normandiában a hófúvás és az utak jegesedése okoz komoly fennakadásokat, miközben a Franciaországot Angliával összekötő La Manche csatorna alatti alagútban, a hatóságok fogalmazásával élve "a ritka erősségű havazás miatt" csütörtökön három órára leállították a kamionokat szállító vonatokat.

A közúti és a vasúti közlekedés mellett a légiforgalom is akadozik: a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren eddig a járatok 15 százalékát, az Orly-n pedig nem kevesebb mint 50 százalékát törölték. Az ország tizenegy megyéjében továbbra is narancssárga színű riasztás van érvényben, és a havazás miatt számos településen csütörtökön és pénteken az iskolák zárva tartanak.

A rég nem látott hosszúságú tél egyik nem várt következménye egyébként az, hogy több nagyvárosban egyszerűen elfogyott az utak szórásához használatos só. A lakosság egy jelentős része mindeközben a hét végén kezdődő téli síszünetre készül, a hatóságok pedig csütörtök óta figyelmeztetnek: a síközpontok felé vezető utakon pénteken és szombaton elképesztő torlódások várhatók.

A nagy mennyiségű hó és a szokatlan hideg láttán egyébként a Le Figaro című napilap szerkesztői sajátos közvéleménykutatást indítottak internetes honlapjukon, melyben azt tudakolják olvasóiktól, hogy hisznek-e még a globális felmelegedésről szóló elméletekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×