Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elengedik az embercsempészettel vádolt misszionáriusokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csütörtökön elengedik a korábban gyermekrablással vádolt amerikai misszionáriusokat Haitin - mondta egy bírósági forrás a Reutersnek. A földrengés sújtotta országban egy időre elterelte a figyelmet a segélyakcióról a hír, hogy külföldiek egy csoportja illegálisan akart gyerekeket kivinni az országból.

A Reutersnek nyilatkozó bírósági forrás - aki akár maga az eljáró bíró is lehet - azt mondta: el fogják rendelni az amerikaiak elengedését. "A nyomozó bíró bűncselekményre való indítékot is keres a vizsgálat során, de semmi sem mutatja, hogy a vádlottak bűntettet akartak volna végrehajtani" - hangzott a magyarázat.

Úgy tűnik tehát, hogy az emberiességi megfontolások, vagy talán a külföldi segítségért érzett hála, vagy éppen az a tény, hogy a vádlottak amerikaiak, elnéző magatartásra sarkallta a haiti hatóságokat.

Amerikai források szerint bár az embercsempészet vádját ejtik, az emberrablásról szóló pontot fenntartják. A tíz amerikai misszionárius ügyvédje azt mondja: a bíró befejezte meghallgatásukat, és most ajánlást fogalmaz az ügyésznek.

A bíróságon jelen volt több szülő is, akik az amerikaiak pártját fogták. Johnny Antonine, egy 10 hónapos csecsemő apja azt mondta: önként adta át a gyermekét, mert a háza összedőlt, és nem tudta, hogy lássa el a gyereket. Hozzátette: szeretné, ha elengednék a misszionáriusokat. Elmondta azt is: beszélt a csoport vezetőjével, aki azt mondta: segíteni jöttek, és abban reménykedett, hogy később visszakapja a gyereket.

Más szülők is az amerikaiak elengedését kérték.

A baptista csoport állítják: nem akartak rosszat tenni, amikor Haitiből a Dominikai Köztársaságba próbálták átvinni a 33 gyereket.