Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ellenzékiekre támadtak a forradalom évfordulóján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentések szerint az iráni biztonsági erők összecsaptak a Teherán központjában megjelent tüntetőkkel az iszlám forradalom 31. évfordulóján. Az állami televízió a hivatalos ünnepségre érkezett tömeget mutatta, sokan azonban azt állítják: könnygázt lőttek az egyik ellenzéki vezető támogatói közé.

Harmincegy éve vette át a hatalmat Homeini ajatollah Iránban, és hozta létre az iszlám köztársaságot a sah megbuktatott rendszere után. Teheránban azonban már nem mindenki ünnepli a dátumot.

Ellenzéki honlapok azt állítják, hogy a karhatalom lecsapott azokra a felvonulókra, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak. A Zöld Hang nevű ellenzéki oldal szerint a rendőrök könnygázzal oszlatták Mirhosszein Muszavi korábbi ellenzéki elnökjelölt támogatóit, a Dzsarasz nevű oldal szerint pedig a biztonsági erők "rátámadtak" Mehdi Karubi ellenzéki vezetőre, és a mérsékeltnek tartott volt elnökre, Mohamed Hatamira. A jelentés szerint civilruhások csaptak le Karubira, és letartóztatták az egyik fiát.

A helyszíneken nem tartózkodtak külföldi újságírók, mert őket a hivatalos ünnepségekre kísérték, így nem tudósíthattak az ellenzéki eseményekről. Az ellenzéki oldalak azonban délelőtt már azt állították, hogy a hivatalos megemlékezés színhelyén, az Azadi, azaz Szabadság téren is összecsapások robbantak ki - ezt a hírt néhány külföldi hírügynökség is lehozta.

Iránban a nyolc hónapja tartott, és az ellenzék által vitatott eredményű elnökválasztás óta vált különösen feszültté a helyzet.

A belföldi válság mellett a választáson megerősített Ahmadinezsád elnök rendszere továbbra is szemben áll a nyugati hatalmakkal atomprogramja miatt. Az Azadi téren az elnök a zászlólengető tömeg előtt azt mondta: Irán már létre is hozott a korábbinál sűrűbb 20 százalékosra dúsított uránt. Ezt a nyugati hatalmak komoly, a nukleáris robbanófej előállításának irányába tett lépésnek tartják.

Az iráni kormány a hét elején közölte, hogy megkezdi a 20 százalékos dúsítást, és Ahmadinezsád azt mondja, a jövőben megháromszorozzák az előállított mennyiséget.