eur:
393.36
usd:
368.19
bux:
65982.54
2024. április 24. szerda György

Ellenzékiekre támadtak a forradalom évfordulóján

Jelentések szerint az iráni biztonsági erők összecsaptak a Teherán központjában megjelent tüntetőkkel az iszlám forradalom 31. évfordulóján. Az állami televízió a hivatalos ünnepségre érkezett tömeget mutatta, sokan azonban azt állítják: könnygázt lőttek az egyik ellenzéki vezető támogatói közé.

Harmincegy éve vette át a hatalmat Homeini ajatollah Iránban, és hozta létre az iszlám köztársaságot a sah megbuktatott rendszere után. Teheránban azonban már nem mindenki ünnepli a dátumot.

Ellenzéki honlapok azt állítják, hogy a karhatalom lecsapott azokra a felvonulókra, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak. A Zöld Hang nevű ellenzéki oldal szerint a rendőrök könnygázzal oszlatták Mirhosszein Muszavi korábbi ellenzéki elnökjelölt támogatóit, a Dzsarasz nevű oldal szerint pedig a biztonsági erők "rátámadtak" Mehdi Karubi ellenzéki vezetőre, és a mérsékeltnek tartott volt elnökre, Mohamed Hatamira. A jelentés szerint civilruhások csaptak le Karubira, és letartóztatták az egyik fiát.

A helyszíneken nem tartózkodtak külföldi újságírók, mert őket a hivatalos ünnepségekre kísérték, így nem tudósíthattak az ellenzéki eseményekről. Az ellenzéki oldalak azonban délelőtt már azt állították, hogy a hivatalos megemlékezés színhelyén, az Azadi, azaz Szabadság téren is összecsapások robbantak ki - ezt a hírt néhány külföldi hírügynökség is lehozta.

Iránban a nyolc hónapja tartott, és az ellenzék által vitatott eredményű elnökválasztás óta vált különösen feszültté a helyzet.

A belföldi válság mellett a választáson megerősített Ahmadinezsád elnök rendszere továbbra is szemben áll a nyugati hatalmakkal atomprogramja miatt. Az Azadi téren az elnök a zászlólengető tömeg előtt azt mondta: Irán már létre is hozott a korábbinál sűrűbb 20 százalékosra dúsított uránt. Ezt a nyugati hatalmak komoly, a nukleáris robbanófej előállításának irányába tett lépésnek tartják.

Az iráni kormány a hét elején közölte, hogy megkezdi a 20 százalékos dúsítást, és Ahmadinezsád azt mondja, a jövőben megháromszorozzák az előállított mennyiséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×