Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Történelmi havazás bénította meg az Egyesült Államok keleti partvidékét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Történelmi\" havazás takarta be az Egyesült Államok keleti partvidékét, aminek következtében sokan ma be sem mennek dolgozni. Mire azonban eltakarítják házaik elől a havat, jöhet egy újabb hóvihar.

Miközben a legtöbb amerikai az otthon melegében nézte az év sporteseményét, a Super Bowl döntőjét, addig a keleti partvidéket betakarta a havazás. Egyes helyeket egy méternyi hó esett, emiatt például a washingtoni szövetségi intézményekben a hétfőt szünnappá nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy legalább 230 ezer alkalmazott kapott kényszerszabadságot.

A gyerekek és az otthon maradt szülők szánkózással és hógolyózással tölthetik az időt, azok azonban, akik az utakon akadtak el, arra várnak, hogy kimentsék őket.

A házaik előtt a járdákat és utakat takarító lakosok az előrejelzés szerint újabb hóviharra számíthatnak. Keddre azt jósolják, hogy további tíz centi hó eshet.

Washington egyes külvárosaiban komolyabbra fordult a helyzet: vannak olyan körzetek, ahol péntek óta nincs áram. Az elektromos szolgáltatók azt mondják, eltarthat még egy darabig, amíg ismét lesz áram.

Az egyik érintett család elmondta, hogy az apa, az anya és a kétéves kisfiú egy ágyban alszanak, hogy a gyerek nehogy tüdőgyulladást kapjon.

Az amerikai Meteorológiai Hivatal "történelminek" nevezte a vihart. A hóekék sofőrjei 12 órákat dolgoznak egyfolytában és elmondták: az emberek egy része elzárta az utakat, mert miután kiásták a kocsijukat, azzal kiálltak az utca közepére, hogy ha távozni kell, akkor gyorsan megtehessék.

Voltak azonban olyanok is, akik csak az amerikai focidöntő miatt ásták ki az autót, hogy el tudjanak menni egy sportbárba, és ott nézni a Super Bowlt - amit szerencsére egy déli államban, Floridában rendeztek.

Közben Washingtonban a hó miatt törölték a Ronald Reagan reptérről induló és oda érkező járatokat