Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közvetlenül választanak nemzeti tanácstagokat a magyarok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek közül eddig csak a magyarok teremtették meg a feltételeket, hogy nemzeti tanácsuk tagjait közvetlen úton választhassák meg. A többi nemzeti kisebbségnek még nem sikerült bejegyezni elegendő számú szavazópolgárt. A szerb kormány eközben támogatná a szerb-magyar nagyszótár elkészítését.

Szabadkán járt a szerb kisebbségügyi miniszter, és ott jelentette be hivatalosan, hogy a magyar kisebbség teremtette meg elsőként a feltételeket a nemzeti tanácsok közvetlen úton történő megválasztásához, mivel a szükséges 120 ezernél jóval többen nyilatkoztak a választók jegyzékében.

Tekintettel arra, hogy más szerbiai kisebbségeknek még nem sikerült bejegyezni elegendő számú választópolgárt, valószínű, hogy nem közvetlenül, hanem elektorok közreműködésével választják meg a nemzeti tanácsukat.

Az észak-bácskai városban abban is megállapodtak, hogy a magyar nemzeti tanács segít majd a Dél-Szerbiában élő albán nemzeti kisebbségnek, hogy ők is mielőbb megalakíthassák e testületet.

Ott-tartózkodása során a miniszter megállapította, hogy Szabadkán valóban felismerhetők a multikulturalizmus és a többnemzetiségűség határozott jelei, amire minden ország büszke lehet.

A tárcavezető azt is bejelentette: minisztériuma támogatni fogja a magyar-szerb, szerb-magyar nagyszótár elkészítését.