Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Demjanjuk-per lehet az utolsó, amelyet ekkora figyelem övez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban leállított a háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk perét a 89 éves vádlott egészségi állapota miatt. Korábban a vád nem tudta tanúkkal bizonyítani, hogy a férfi valóban őrként szolgált egy hírhedt náci haláltáborban. Szerdán azonban egy volt szovjet veterán azt mondta a cseh rádióban, hogy felismerte Demjanjukot.

Az ukrán származású, de a háború után az Egyesült Államokban élt, és autógyári munkásként dolgozott John Demjanjukot azzal vádolják, hogy bűnrészes közel 28 ezer ember halálában, akiket a hírhedt sobibori táborban gyilkoltak meg. A vád szerint a 89-éves férfi őrként szolgált, ő azonban tagadja, hogy bármilyen náci táborban is dolgozott volna.

Egy német nyomozó kedden azt mondta: a bizonyítékok arra utalnak, hogy a vádlott a táborban szolgált. Sobiborban kétféle ember volt: a náci gépezet fogaskerekei és az áldozatok - mondta Thomas Walther, aki hangsúlyozta, hogy "az első csoport tagjai nagy valószínűséggel részt vettek a második tagjainak meggyilkolásában". Ez azonban még mindig nem egy szemtanú vallomása volt.

Egy cseh rádióinterjúban szerdán viszont megszólalt egy volt szovjet veterán, aki túlélte a lengyelországi tábort. A 87 éves Alekszej Vejzen azt mondta: emlékszik az őrre és arra, hogyan kísért egy csoportot az erdőbe. Az nem derült ki, Vejzen mi alapján állítja, hogy felismerte a vádlottat.

Demjanjuknak egy sor egészségügyi problémája van, és az elhangzó vallomásokat napszemüvegben, ágyban fekve hallgatja. Ennek ellenére jelezte, hogy figyelemmel kíséri a pert. Mivel állapota rosszabbra fordult, és gyakori vérátömlesztésre szorul, szerdán elnapolták a pert.

Demjanjukot 1986-ban kiadták Izraelnek, ahol túlélők azt állították: ő volt a hírhedt "Rettegett Iván" a treblinkai táborból. A per végén halálra ítélték, de az izraeli legfelsőbb bíróság öt évvel később megsemmisítette az ítéletet, mert friss bizonyítékok alapján úgy találta, hogy másvalaki lehetett a treblinkai őr.

A náci bűnöket kivizsgáló német állami hivatal azt mondta: nem tudott Vejzenről. A férfi adatait átadják az ügyészeknek, de a bíróságon múlik, hogy beidézik-e tanúvallomásra. Tudósítók megjegyzik: a Demjanjuk-per lehet az utolsó nagy náci háborús bűnper, amit sok országban élénk figyelem övez.