eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Pénzzel választanák le az al-Kaidáról a tálib parancsnokokat

Békét ajánlanak a táliboknak a külföldi koalíció országai, ha a lázadók megszakítják a kapcsolatot az al-Kaidával - ez derült ki az Afganisztánnal foglalkozó eheti londoni konferencia előtt. Nemcsak a politikusok, de a külföldi erők főparancsnoka is megbékélést akar az országot éveken át vasszigorral irányító dogmatikus csoporttal.

A nagyhatalmak tűzszünetet ajánlanak fel az afganisztáni tálib parancsnokoknak azzal a feltétellel, hogy azoknak meg kell tagadniuk az al-Kaidát - erről Richard Holbrooke, az amerikai elnök regionális különmegbízottja beszélt az eheti londoni Afganisztán-konferencia előtt.

Nagy-Britanniában a múlt hét végén fokozták a terrorkészültséget, mert a hatóságok attól tartanak, hogy merényletek várhatók a konferencia idejére. A tanácskozáson 65 ország küldöttei vesznek részt.

Ha a tálibok hajlandók letenni a fegyvert, akkor a résztvevők támogatni fogják a Karzai-kormány javaslatát egy úgynevezett "reintegrációs pénzalap" létrehozásáról. "Karzai elnöknek a nemzetközi közösség által támogatott programja lehetőséget ad a helyi parancsnokoknak és harcosaiknak, hogy felhagyjanak a harccal és visszatérjenek az afgán társadalomba - ha felszámolják a kapcsolatot az al-Kaidával" - mondta Holbrooke.

A különmegbízott volt az, aki gyakran kemény magatartásával elérte, hogy a boszniai harcoló felek 1995-ben megkössék a daytoni békét. Most úgy tűnik, azt a taktikát követi, hogy a helyi tálib parancsnokokat pénzzel válasszák le ideológiai vezéreiktől.

Az afgán háború a legtöbb katonát adó Egyesült Államokban is egyre népszerűtlenebb - Barack Obama elnök hónapokon át halogatta a döntést arról, hogy küldjön-e további csapatokat az országba. Végül 30 ezer katona kiküldéséről döntött, de másfél éven belül meg akarja kezdeni a csapatok kivonását.

Még Stanley McChrystal tábornok, a szövetséges erők főparancsnoka is inkább a békéről, mint a tálibok legyőzéséről beszélt. "Katonaként az a személyes véleményem, hogy eleget harcoltunk" - mondta a Financial Timesnak.

Azt is elmondta azonban, hogy szerinte a lázadók az idén azt a benyomást akarják majd kelteni, "hogy Afganisztán lángol", a kormány és a koalíció nem tudja megfékezni őket. Viszont az interjú során többszöri kérdésre sem zárta ki, hogy egy jövendő kormányban és parlamentben akár jelenlegi ellenségei is helyet foglaljanak majd, és hangsúlyozta: nem lehet egységes tömegként kezelni a tálibokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×