Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minél drágább a cigaretta, annál többen szívnak csempészárut

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Németországban is régóta hadjárat folyik a dohányzás betiltására. Cigarettára egyre kevesebb helyen lehet rágyújtani, és a kampányt szolgálja az is, hogy állandóan emelik a cigaretta árát - jelenleg egy doboz füstszűrős cigaretta ára már megközelíti a 4 eurót. Így nem véletlen, hogy a dohányosok is mindent megragadnak szenvedélyük költségének csökkentésére, amire jó alkalmat kínál a csempészáru.

A hamburgi Világgazdasági Intézet felmérést készített arról, hogy mekkora kár okoz a cigarettacsempészés. Kiváltképpen az egykori NDK piacain kínálnak a dobozokon feltüntetett árnál olcsóbban cigarettát. Ezt jórészt Lengyelországból csempészik német földre.

A csempészet miatt a Világgazdasági Intézet tanulmánya szerint a német adóhivatal 2008-ban kereken 4 milliárd euró bevételtől esett el. Kimutatták azt is, hogy emelkedő a tendencia, mert három évvel korábban 20 százalékkal kevesebb cigaretta kelt el a feketepiacon. Becslések szerint a múlt évben már legalább 25 milliárd alkalommal gyújtottak vámolatlan cigarettára Németországban.

Ez komoly megtakarítást jelentett a dohányosok számára, ugyanis a cigaretta árának több mint 40 százaléka adó. Miközben a hatóságok a csempészet elleni kampány fokozására készülnek, a kormány bejelentette, hogy az év második felében tovább emelik a dohánytermékek árát.