eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla

Ma eldőlhet az amerikai egészségügyi reform sorsa

Ma eldőlhet, hogy sikerül-e Barack Obama amerikai elnöknek keresztül vinnie egészségügyi reformtervét. Massachusetts államban ugyanis időközi választást tartanak a tavaly elhunyt Edward Kennedy szenátor mandátumáért. Ha a republikánus jelölt győz, akkor a zátonyra futtathatja az egészségügyi reformot az Egyesült Államokban.

Martha Coakley, az észak-keleti állam igazságügyi minisztere egy héttel ezelőtt még biztos győztesnek tűnt a megüresedett szenátusi helyért folyó versenyben. Most azonban úgy tűnik, vesztésre áll a demokrata jelölt, és ezzel talán a már így is jócskán felvizezett, Obama-féle egészségügyi reformterv.

A sors keserű fintora, hogy Edward Kennedy szenátor - Obama egyik mentora - és a mindenkire kiterjedő egészségügyi ellátás meggyőződéses hívének halála temetheti el a reformot.

A mostani felmérések szerint Scott Brown republikánus jelölt szinte bizonyosan legyőzi Obama emberét. Pedig az elnök a hétvégén a bajt érezve az államba látogatott és kampányolt a szövetségese mellett.

Egy évvel hivatalba lépése után Barack Obama népszerűsége jelentősen visszaesett, és az időközi választáson a demokrata jelölt veresége elbátortalaníthatja a párt más képviselőit attól, hogy a novemberi választásokon a szoros csatát ígérő körzetekben induljanak a szenátusi és kongresszusi helyekért - jegyzi meg az AP.

A mai választás eredménye azért fordulhat Obama ellen, mert az amerikai társadalmat és politikát megosztotta az egészségügyi reformterv. A republikánusok és konzervatív érzelműek attól félnek, hogy az egész lakosságra kiterjesztett szolgáltatás azonnali minőségi romlást hoz.

A demokraták balszárnya viszont csalódott Obamában, amiért a radikális reformterv egyre több pontját áldozta fel csak azért, hogy legyen valamilyen törvény. Ez a csalódottság otthon tarthatja a demokrata szavazókat, és az ellenfél pártjára állíthatja a független választókat. Az amerikai választási rendszer értelmében a polgárok regisztrálhatják pártszimpátiájukat. Massachusettsben ugyan háromszor több regisztrált demokrata választó van, mint republikánus, de a nem regisztrált -tehát ingadozó - voksolók aránya 51 százalék.

A hétvégén Bostonban kampányoló elnök figyelmeztette támogatóit: egy sor programja attól függhet, hogy sikerül-e megtartani a néhai Kennedy szenátor mandátumát. Miközben Obama politikai nagyágyúkkal, így Bill Clintonnal az oldalán próbálta meggyőzni a választókat, addig a republikánus jelölt egy furgonnal járta az államot és azt mondta: ő az egyszerű emberek képviselője és fellép a politikai gépezettel szemben.

Egy dologban azonban nem áll az utca emberének pártján: ellenzi a bankbónuszokra bevezetendő extra adó ötletét. Obama ezért úgy fogalmazott: ha Brownt választják meg, akkor a bankárok kapnak még egy szavazatot a Szenátusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×