Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma eldőlhet az amerikai egészségügyi reform sorsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma eldőlhet, hogy sikerül-e Barack Obama amerikai elnöknek keresztül vinnie egészségügyi reformtervét. Massachusetts államban ugyanis időközi választást tartanak a tavaly elhunyt Edward Kennedy szenátor mandátumáért. Ha a republikánus jelölt győz, akkor a zátonyra futtathatja az egészségügyi reformot az Egyesült Államokban.

Martha Coakley, az észak-keleti állam igazságügyi minisztere egy héttel ezelőtt még biztos győztesnek tűnt a megüresedett szenátusi helyért folyó versenyben. Most azonban úgy tűnik, vesztésre áll a demokrata jelölt, és ezzel talán a már így is jócskán felvizezett, Obama-féle egészségügyi reformterv.

A sors keserű fintora, hogy Edward Kennedy szenátor - Obama egyik mentora - és a mindenkire kiterjedő egészségügyi ellátás meggyőződéses hívének halála temetheti el a reformot.

A mostani felmérések szerint Scott Brown republikánus jelölt szinte bizonyosan legyőzi Obama emberét. Pedig az elnök a hétvégén a bajt érezve az államba látogatott és kampányolt a szövetségese mellett.

Egy évvel hivatalba lépése után Barack Obama népszerűsége jelentősen visszaesett, és az időközi választáson a demokrata jelölt veresége elbátortalaníthatja a párt más képviselőit attól, hogy a novemberi választásokon a szoros csatát ígérő körzetekben induljanak a szenátusi és kongresszusi helyekért - jegyzi meg az AP.

A mai választás eredménye azért fordulhat Obama ellen, mert az amerikai társadalmat és politikát megosztotta az egészségügyi reformterv. A republikánusok és konzervatív érzelműek attól félnek, hogy az egész lakosságra kiterjesztett szolgáltatás azonnali minőségi romlást hoz.

A demokraták balszárnya viszont csalódott Obamában, amiért a radikális reformterv egyre több pontját áldozta fel csak azért, hogy legyen valamilyen törvény. Ez a csalódottság otthon tarthatja a demokrata szavazókat, és az ellenfél pártjára állíthatja a független választókat. Az amerikai választási rendszer értelmében a polgárok regisztrálhatják pártszimpátiájukat. Massachusettsben ugyan háromszor több regisztrált demokrata választó van, mint republikánus, de a nem regisztrált -tehát ingadozó - voksolók aránya 51 százalék.

A hétvégén Bostonban kampányoló elnök figyelmeztette támogatóit: egy sor programja attól függhet, hogy sikerül-e megtartani a néhai Kennedy szenátor mandátumát. Miközben Obama politikai nagyágyúkkal, így Bill Clintonnal az oldalán próbálta meggyőzni a választókat, addig a republikánus jelölt egy furgonnal járta az államot és azt mondta: ő az egyszerű emberek képviselője és fellép a politikai gépezettel szemben.

Egy dologban azonban nem áll az utca emberének pártján: ellenzi a bankbónuszokra bevezetendő extra adó ötletét. Obama ezért úgy fogalmazott: ha Brownt választják meg, akkor a bankárok kapnak még egy szavazatot a Szenátusban.