eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Milyen áron nyereséges a német vasút?

A német vasúttársaság elnöke a közelmúltban megelégedéssel jelentette be, hogy az elmúlt esztendőt sikerült nyereséggel zárni. Az előző években ugyanis a vasút ráfizetéses volt. A biztató adatot azonban nem csak törvényes eszközökkel sikerült elérni. Legalábbis ezt állítja két újságíró most közzétett úgynevezett feketekönyve.

Rüdiger Grube hangsúlyozta, hogy a pénzügyi válság ellenére sikerült a vasúttársaságot ismét nyereségessé tenni. A cég elnöke szerint a múlt évet közel egymilliárd euró többlettel zárták.

Két újságíró nem osztotta Grube feltétlen örömét, és utána nézett, hogy a vasúttársaság milyen eszközökkel futott be a gazdaságosság állomására. Kiderítették, hogy a vonalak fenntartási munkálataival alvállalkozókat bíztak meg, amelyek a legolcsóbb kínálatok alapján választottak a megadott feladatok elvégzésére jelentkező cégek közül.

Így a sínek karbantartását, valamint a téli hónapokban a hóeltakarítási munkálatokat általában olyan kelet-európai vállalkozók kapták, akik a legkisebb mértékben sem tartották szem előtt a német munkaügyi előírásokat.

Így alkalmazottaikat nem egyszer hétnapos munkahétre kényszerítették, a napi munkaidő pedig gyakran elérte a 11 órát. Nem volt ritka a Németországban tilos dupla műszak sem. Így a dolgozók átlagos órabére másfél és hat és fél euró között mozgott.

Mint a feketekönyv összeállítói megállapították, a német vasút gyakorlatilag éhbérért dolgoztatja munkásait. A könyv hatására a vasúttársaság szóvivője közölte, hogy haladéktalanul megszakítják az együttműködést azon alvállalkozókkal, amelyek nem tartják be a munkaügyi előírásokat, illetve az ágazatnál megállapított minimálbérnél alacsonyabb fizetésért dolgoztatják alkalmazottaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×