eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország a fővendég a berlini Zöld Héten

Magyarország a fővendége a világ legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásárának, a Grüne Wochénak, amelyet csütörtök este nyitott meg Berlinben a német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter. Az egy héten át tartó kiállításra érkező magyar küldöttséget Gráf József földművelésügyi miniszter vezeti.

Az élelmiszeripar és kertészet alighanem legjelentősebb nemzetközi vásárán - amelyet immár 75. alkalommal rendeznek meg a német fővárosban - közel 60 ország 1600 kiállítóval képviselteti magát. Szakértők szerint ez a kiállítás a fokmérője annak, hol tart jelenleg a világ mezőgazdasága és élelmiszeripara.

A Grüne Woche, magyarul Zöld Hét egyben rendkívül fontos agrárpolitikai fórum is, amelyen számos ország miniszterei, államtitkárai, valamint a különböző szakmai szervezetek képviselői is megjelennek, és - jól értesült források szerint - főleg a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos kérdésekről tanácskoznak.

Magyarország már közel négy évtizede vesz részt a berlini Grüne Wochén, idén először partnerországként - így szinte magától értetődik, hogy a Budapestről érkezett delegációt Gráf József földművelésügyi miniszter vezeti.

A partnerországi státusból fakadóan a magyar részvétel jóval nagyobb mértékű lesz a korábbiaknál.: Magyarország ezúttal egy teljes pavilont rendezhetett be, amelyben összesen 41 élelmiszeripari, illetve kereskedelmi cég, valamint intézmény állít ki. Külön standdal szerepel a Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal, valamint a különböző agrárszolgáltatásokat kínáló cégek is.

Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a vásárlátogatók figyelmét ráirányítsák Magyarország kulturális és turisztikai kínálatára is.

A Berliner Zeitung interjút készített Gráf Józseffel, aki egyebek között elmondta, hogy az európai uniós csatlakozás új helyzetet teremtett a magyar mezőgazdaság számára, amelyben meg kellett tanulni, hogy Magyarország csakis viszonylag kevesebb áruval, de kiváló minőséggel lehet versenyképes az EU 450 millió fogyasztóból álló belső piacán.

A Grüne Woche ideje alatt hét nagy áruházláncban is köztük a Kaufhofban és a Metróban országszerte magyar hetek lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×