eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még néhány év, és kiderül, egyedül vagyunk-e

Csillagászok szerint csak néhány év kérdésre, hogy a Földhöz hasonló bolygókat fedezzenek fel, és kiderüljön: egyedül vagyunk-e a világegyetemben, vagy legalábbis vannak-e olyan bolygók, ahol élni tudnánk.

A csillagászatot népszerűsítő, és az esetleges távoli intelligens élet lehetőségét elfogadó Carl Sagan éveket töltött azzal, hogy tagadja a Földet meglátogató ufók létezését. A Kozmosz című tévésorozatáról ismert, és 1996-ban elhunyt tudós azonban nem volt vérbeli szkeptikus: ő írta például a Kapcsolat című könyvet, amiből halála után egy évvel film is készült. Azt azonban hangoztatta: az idegenek létezését tudományos módon kell bizonyítani.

Most az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósai és más kutatók azt mondják, hogy az emberiség négy-öt éven belül felfedezhet az életre alkalmas bolygókat - és esetleg mi lehetünk mások számára az idegen látogatók.

Az Amerikai Asztronómiai Társaság éves konferenciáján, a héten több felszólaló is elismételte: a felrobbanó csillagok, fekete lyukak és egymással ütköző galaxisok ellenére, sok a Földhöz hasonló "csendes bolygó" lehet, ahol kialakulhat vagy kialakulhatott az élet.

Ezeket exobolygónak nevezik, és a NASA új, Kepler-teleszkópja és az új kutatási eredmények miatt sok kutató történelmi pillanatról beszél, amikor az emberiség végre választ kaphat egyik kérdésére: egyedül vagyunk-e? Simon Worden, a NASA vezető csillagásza azt mondta: "ha fogadó típus lennék - és az vagyok -, akkor arra tippelnék, hogy nem vagyunk egyedül". Az AP megjegyezte, hogy még a katolikus egyház is rendezett egy tudományos konferenciát tavaly novemberben a földönkívüli élet lehetőségéről.

Simon Worden központja felel a Kepler-teleszkóp üzemeltetéséért - ennek az eszköznek kizárólagos feladata a bolygók feltérképezése. A Kepler egyszerre 100 ezer csillag fényét figyeli - ha a fény tompul, az egy áthaladó bolygó nyoma lehet. A tudósok elmondják, most már havonta találnak egy-két olyan bolygót, amely nincs túl közel és nincs túl messze a napjához, felülete sziklás, és így alkalmas lehet az élet kialakulására.

Arra azonban, hogy ezeket mi, jelenleg élő emberek saját szemünkkel láthassuk, csak matematikai esély van: a bolygók néhány száz, sőt, néhány ezer fényévre vannak a Földtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×