Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra működik Jemenben az amerikai nagykövetség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jemenben újra működik az amerikai nagykövetség, azt követően, hogy terrorfenyegetés miatt bezárták az amerikai, a brit és a francia képviseletet is. A helyi terrorellenes erők hétfőn az al-Kaida feltételezett fegyvereseivel csaptak össze, és néhányat megöltek közülük. Az ország újabb front a szélsőséges szervezet elleni harcban.

Az amerikai követségi közlemény eléggé szemérmesen fogalmazott: a jemeni biztonsági erők felszámoltak egy "aggodalomra okot adó, konkrét" fenyegetést a fővárostól északra. Ez tette lehetővé a képviselet megnyitását. Kedd reggel még nem volt hír arról, hogy a hasonlóképpen bezárt brit és francia követséget is megnyitották volna.

A jemeni kommandósok Szaanától, a fővárostól 40 kilométerre, északra csaptak le a militánsokra, és állításuk szerint az al-Kaida két tagját megölték, hármat pedig megsebesítettek.

A közel-keleti ország egyre inkább fókuszba kerül, különösen az után, hogy a karácsony napján egy utasszállító gép felrobbantásával kísérletező nigériai diákról kiderült: Jemenben kapott kiképzést. Omar Faruk Abdulmutallabbot elmondása szerint egy jemeni bombaszakértő készítette fel a kudarcot vallott öngyilkos misszióra.

Az Egyesült Államok mindezek miatt egyre jobban odafigyel Jemenre. A hétfői akció után például nem késett az amerikai méltatás: "Az Egyesült Államok értékeli a jemeni kormány erőfeszítéseit, az al-Kaida az Arab-félszigeten nevű szervezet visszaszorítására, és továbbra is támogatja ezeket a lépéseket" - szólt a közlemény.

Mindez azt jelenti, hogy egyre több amerikai pénzt pumpálnak a jemeni terrorelhárító egységek kiképzésébe. A hétvégén pedig váratlanul az országba látogatott David Petraeus amerikai tábornok, aki az iraki és afganisztáni akciókat koordinálja.

Megfigyelők figyelmeztetnek: az Obama-kormányzatnak és a Nyugatnak óvatosan kell fellépnie Jemenben. Helyi szövetségesük, a jemeni kormány, nem élvezi azoknak a törzseknek a támogatását, amelyek a vidéki területeket uralják, és ezeknek a törzseknek a megnyerése a kulcs ahhoz, hogy aláássák az al-Kaida támogatását. Közben az olajból élő Jemen lelőhelyei lassan kiapadnak, a vízhiány és a fejletlenség pedig már korábban belső feszültségeket hozott létre.