Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem távozik idő előtt a munkáspárti kormányzat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Biztossá vált, hogy Nagy-Britanniában májusban tartják a parlamenti választásokat. A felmérések szerint Gordon Brown kormánya vesztésre áll. A hatalmon lévő brit Munkáspárt és az ellenzéki Konzervatív Párt egyaránt megkezdte választási kampányát.

Nem lesz előrehozott választás Nagy-Britanniában: Gordon Brown miniszterelnök vasárnap egy tévéinterjú során azt mondta, hogy a kormány mindenképp beterjeszti a költségvetést, ennek pedig törvény szerint áprilisban kell megtörténnie. A brit Munkáspárt tehát kitölti megbízatása idejét, és az utolsó lehetséges időpontig, májusig a helyén kíván maradni.

Pozícióját gyengíti a gazdasági helyzet - azaz a tény, hogy nem készült fel kellően a világválságra -, az iraki háborúhoz való brit csatlakozás valótlanságokra alapozott indoklása, amelyekre a most folyó hivatalos vizsgálat derít fényt, továbbá az, hogy kormánytagok is érintettek voltak a költségtérítési korrupcióban.

Gordon Brown a vasárnapi interjú során azt hangsúlyozta, hogy pályafutása során eddig minden elért eredményéért keményen meg kellett küzdenie, és most is készen áll elszánt küzdelemre a választási vereség elkerülése érdekében.

Kezdődik

A brit Munkáspárt kampányfogásként azt igyekszik tudatosítani, hogy a konzervatív párti ellenzék az úri osztályokat képviseli, nem a dolgozókét. A toryk vezére, az etoni magániskolában nevelkedett és az oxfordi egyetemen végzett David Cameron ugyanakkor nem győzi hangoztatni, hogy kormányra jutásuk esetén a konzervatívok a társadalom minden rétegét szolgálni fogják, különös tekintettel az ország megrendült gazdasági helyzetére és az egészségügy súlyos problémáira.

Hétfőn, a választási kampány részeként, a párt társadalombiztosítási tervezetét hozták nyilvánosságra. Eszerint a konzervatív párti kormány emelné az egészségügy költségvetési keretét, és különös gondot fordítana a legszegényebbek megsegítésére.

Figyelemre méltó David Cameron hétvégi bejelentése arról, hogy az új kormány, mivel tisztában az afgán probléma és az iszlám fundamentalizmus elleni küzdelem súlyosságával, pártközi tanácskozó testületet állítana fel, amelyben szocialista, konzervatív és liberális szakértők együtt dolgoznának a megoldás módozatain.