eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyilvántartás a munkavállalókról

Németországban ma megkezdték a több mint 40 millió munkavállaló adatainak központi tárolását. Az állami társadalombiztosító által létesített új würzburgi hivatal jogkörével szemben a szakszervezet, de a kisebbik koalíciós partner, a Német Szabaddemokrata Párt is komoly fenntartással nyilatkozott, a kormány adatvédelmi biztosa pedig egyenesen üvegemberekről beszélt.

2002-ben a szociáldemokrata-zöldpárti koalíció tervbe vette a hitelkártyához hasonló munkavállalói adatkártya bevezetését. A cél az alkalmazottakra vonatkozó szociális adatok bürokráciamentes összegzése volt. Időközben a terv kibővült és valamennyi törvényhozói fórumon jóváhagyást nyert. Így mától Würzburgban megkezdte tevékenységét az a hivatal, amelynek feladata a több mint 40 millió németországi munkavállaló adatainak központi tárolása.

Ennek alapját egy 41 oldalas kérdőív képezi, amelyet a cégek személyzeti osztályának kell kitöltenie, és amely kiterjed az alkalmazottak családi állapotára vonatkozó adatok mellett a dolgozók fizetésére, táppénzen töltött napjaira, feladatai elvégzésének értékelésére, de arra is, hogy vett-e részt valamely bérharcban és ha igen, ezt követően kapott-e elöljárói részéről írásos intést,netán felmondást.

A kérdőív így gyakorlatilag rögzíti minden alkalmazott pályafutásának alakulását, ideértve az esetleg munka nélkül töltött időszakot, szociális segély vagy lakbértámogatás kérelmezését is. Mindezt a würzburgi hivatal tárolja és 2012-ig bezárólag egy hitelkártyához hasonló adattároló lapra rögzíti, amelyet minden alkalmazottnak megküld, azzal a céllal, hogy ha a jövőben bármilyen szociális kérdésben állami hivatalokhoz fordul, ezek számára azonnal áttekinthetővé váljék szociális helyzete.

A szakszervezetek elnöke máris ostorozta az intézkedést és úgy vélte, hogy az adatokkal való visszaélés aligha lesz elkerülhető. De a berlini kormány kisebbik koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt főtitkára is fenntartással nyilatkozott a központi adattárolással kapcsolatban, az ellenzéki Baloldali Párt szóvivője pedig a kormány adatvédelmi biztosához hasonlóan úgy vélte, hogy a hivatal létesítésével újabb lépés történt a polgárok üvegemberré tétele felé.

Tény, hogy a munkaadókra most újabb feladat hárul, mert ki kell töltsék az alkalmazottjaikra vonatkozó 41 oldalas kérdőívet, és ezt záros határidőn belül továbbítaniuk kell az állami társadalombiztosító által létesített würzburgi adattároló központnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×