Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyilvántartás a munkavállalókról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban ma megkezdték a több mint 40 millió munkavállaló adatainak központi tárolását. Az állami társadalombiztosító által létesített új würzburgi hivatal jogkörével szemben a szakszervezet, de a kisebbik koalíciós partner, a Német Szabaddemokrata Párt is komoly fenntartással nyilatkozott, a kormány adatvédelmi biztosa pedig egyenesen üvegemberekről beszélt.

2002-ben a szociáldemokrata-zöldpárti koalíció tervbe vette a hitelkártyához hasonló munkavállalói adatkártya bevezetését. A cél az alkalmazottakra vonatkozó szociális adatok bürokráciamentes összegzése volt. Időközben a terv kibővült és valamennyi törvényhozói fórumon jóváhagyást nyert. Így mától Würzburgban megkezdte tevékenységét az a hivatal, amelynek feladata a több mint 40 millió németországi munkavállaló adatainak központi tárolása.

Ennek alapját egy 41 oldalas kérdőív képezi, amelyet a cégek személyzeti osztályának kell kitöltenie, és amely kiterjed az alkalmazottak családi állapotára vonatkozó adatok mellett a dolgozók fizetésére, táppénzen töltött napjaira, feladatai elvégzésének értékelésére, de arra is, hogy vett-e részt valamely bérharcban és ha igen, ezt követően kapott-e elöljárói részéről írásos intést,netán felmondást.

A kérdőív így gyakorlatilag rögzíti minden alkalmazott pályafutásának alakulását, ideértve az esetleg munka nélkül töltött időszakot, szociális segély vagy lakbértámogatás kérelmezését is. Mindezt a würzburgi hivatal tárolja és 2012-ig bezárólag egy hitelkártyához hasonló adattároló lapra rögzíti, amelyet minden alkalmazottnak megküld, azzal a céllal, hogy ha a jövőben bármilyen szociális kérdésben állami hivatalokhoz fordul, ezek számára azonnal áttekinthetővé váljék szociális helyzete.

A szakszervezetek elnöke máris ostorozta az intézkedést és úgy vélte, hogy az adatokkal való visszaélés aligha lesz elkerülhető. De a berlini kormány kisebbik koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt főtitkára is fenntartással nyilatkozott a központi adattárolással kapcsolatban, az ellenzéki Baloldali Párt szóvivője pedig a kormány adatvédelmi biztosához hasonlóan úgy vélte, hogy a hivatal létesítésével újabb lépés történt a polgárok üvegemberré tétele felé.

Tény, hogy a munkaadókra most újabb feladat hárul, mert ki kell töltsék az alkalmazottjaikra vonatkozó 41 oldalas kérdőívet, és ezt záros határidőn belül továbbítaniuk kell az állami társadalombiztosító által létesített würzburgi adattároló központnak.