Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemészárolták a drogbáró ellen küzdő katona családját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mexikóban sokkot váltott ki az, hogy fegyveresek lemészárolták egy olyan katona családját, aki az egyik drogbáró elleni rajtaütésben halt meg. A támadók hajnalban érkeztek, mindössze néhány órával azután, hogy a hősnek tartott tengerészgyalogost eltemették.

A mexikói drogháború időről időre sokkoló híreket produkál, de ilyen kegyetlenkedésre eddig nem volt példa. A kartellek emberei agyonlőtték egy kormánykatona édesanyját, testvéreit és nagynénjét a főnökük elleni támadás miatt.

Az üzenet egyértelmű: ha ránk vadásztok, mi rátok vadászunk. A mészárlás néhány órával követte Melquisedet Angulo tengerészgyalogos temetését, akit nemzeti hősnek kijáró szertartás közepette búcsúztattak el.

A katona részt vett abban az akcióban, melyben megölték "a főnökök főnökének" nevezett drogbárót, Arturo Beltran Leyvát, de maga is életét vesztette. A drogcsempészek már korábban is bosszút álltak a szövetségi rendőrségen, amikor a kartellek vezetőit próbálták elfogni.

Beltran Leyvát az Egyesült Államokban is körözték, és azzal vádolták, hogy az ő kartellje a felelős a Mexikóban időről időre megismétlődő vérengzésekért. A lefejezések, kivégzések és ártatlanok elleni támadások híreihez hozzászokott országban még így is megdöbbenést váltott ki a katona családja elleni mészárlás.

Az 55 éves édesanya hétfőn ott volt fia temetésén és átnyújtották neki a koporsót lefedő nemzeti zászlót. Néhány órával később fegyveresek rontottak a gyászolókra és mindenkit kivégeztek, az egyik nővér kivételével, akit súlyos sebesülésekkel, kórházban ápolnak.

Felipe Calderon elnök azt mondta: a társadalmat nem félemlíthetik meg a barbár bűnözők, akiknek fizetniük kell tetteikért. A kormány drogháborúja azonban sok civil áldozatot is szed, mivel a kartellek néha rajtuk állnak bosszút.

A legtöbb gyilkosságot rivális csoportok ellen követik el a mexikói csempészek, de 2006 óta így is 15 ezer ember halt meg az erőszakban, köztük több száz rendőr.