Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdot érő kincsek a földből - de hova kerülnek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén nyáron, az angliai Staffordshire megyében kora-középkori kincsekre bukkant egy fémderektoros amatőr régész. Bebizonyosodott, hogy Szent Edwin király arany kardjáról és egyéb kincseiről van szó. A lelet két, egyháztörténeti szempontból fontos darabját a Vatikán szeretné megvásárolni, de az angol muzeológusok ragaszkodnak a lelet egyben tartásához.

Angliában az a joghelyzet, hogy ha egy fémdetektorral felszerelt kincskereső régészeti leletre bukkan, kötelessége ugyan értesíteni a megye archeológusait, mert az ásatást szakszerűen kell végrehajtani, de a kincs értékét neki fizetik ki, s azután megegyezés szerint eloszthatja a pénzt a földterület tulajdonosával.

Ezúttal 1500, kisebb-nagyobb tárgy került elő, mintegy öt kiló színarany, többek közt egy elgörbült aranykard, valamint 2 és fél kiló ezüst. Ezeknek az összértéke 3 millió 300 ezer font, azaz több mint egymilliárd forint.

Az ötvenöt éves kincskereső, Terry Herbert lelete a birminghami múzeum kiállításán, szeptemberben 55 ezer nézőt vonzott.

A római birodalom felbomlása után a brit szigeten több királyság folytatott egymás ellen ádáz területszerző harcokat. Krisztus után 616-tól Észak-Cumbria királyát, Edwint erőteljesen támogatta V. Bonifác pápa, mert a pogány vezér felvette a kereszténységet.

Később ezért avatták szentté. 633-ban Edwin csatára indult seregeivel a merciai vidék erői ellen és megütközött ezekkel Hatfield Chase-nél. A csatát elvesztette, ő maga is elesett. Ékkövekkel díszes harci szerszámai, kincsei elásva a csatamező közelében maradtak. Ott rejtőztek 1376 éven át, amíg Terry Herbert rájuk nem bukkant.

A Vatikán szeretné megvásárolni a lelet két darabját: egy keresztet és egy keresztény szöveg vésetével ellátott ezüst karperecet. A brit régészek azonban együtt akarják tartani Szent Edwin király kincseit. Négy hónap alatt dönteni kell az ügyben, ki kell fizetni a milliókat Terry Herbertnek.

A brit lottó szerencsejáték vállalat és a brit Művészeti Alap fedezi az összeg nagy részét, és közadakozás is indult, ebből összegyűlt 40 ezer font. Problémát csak az okozhat, ha a Vatikán nagyon nagy összeget ígér a két egyháztörténeti fontosságú tárgyért, mert ekkor ezeket is ki kell váltani a kincslelet egyben tartása érdekében.