Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs Péter: A magyar uniós elnökséget nem veszélyezteti a kormányváltás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a magyar és a német külügyminiszter első, kétoldalú eszmecseréjén egyetértettek a kapcsolat további erősítésének fontosságában, és ennek érdekében megállapodtak a miniszterelnök és a kancellár mielőbbi találkozásában. Egyelőre nem született megegyezés Angela Merkel budapesti, illetve Bajnai Gordon berlini látogatásának konkrét időpontjában.

Budapest helyett Berlin lett az első kétoldalú tanácskozás színhelye Balázs Péter és Guido Westerwelle között, miután a német külügyminiszter a közelmúltban az újraválasztott afgán elnök hivatali beiktatásán való részvétele miatt lemondta magyarországi útját.

Mivel a magyar-német kapcsolat gyakorlatilag problémamentes, a felek egyetértettek abban, hogy még szorosabbra kell fűzni az együttműködést Berlin és Budapest között. Ezt szolgálja majd a kancellár újabb magyarországi, valamint Bajnai Gordon németországi látogatása.

Westerwelle helyeselte, hogy magyar tárgyalópartnere nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi csoport elnöksége nevében is szorgalmazta a párbeszédet Berlinnel. Ez beleillik a német kormány azon törekvésébe, hogy erősítse az Európai Unió keleti partnerségi programját, továbbá a balkáni térség stabilizálódását.

Angela Merkel kormánya éppen ezen a héten hagyta jóvá a Bosznia-Hercegovinába vezényelt német békefenntartó erők mandátumának további egy esztendővel történő meghosszabbítását.

Balázs Péter és Guido Westerwelle berlini megbeszélésén foglalkoztak a megújuló unióval, ennek keretében kitértek az új Európai Bizottság összetételére. A magyar külügyminiszter szerint a lisszaboni szerződés életbe lépte esélyt ad a folyamatosság és a tagállamok kezdeményezéseinek koordinálására.

Az új állandó tanácsi tisztségviselők biztosítanak egyfajta folyamatosságot, és ezt kiegészít az a dinamizmus, amit az elnöki tisztségben egymást félévente váltó tagállamok sokszínűsége biztosít.

Balázs Péter utalt arra is, hogy a budapesti kormány nagy súlyt helyez a januártól esedékes, közös spanyol-belga-magyar uniós elnökségre. Hangoztatta azt is, hogy nem okozna gondot, ha közben Magyarországon kormányváltásra kerülne sor, az uniós elnökséget ugyanis a parlamenti pártok - köztük az MSZP és a Fidesz - közösen készítik elő.