eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

Teknős lett a tigrisből

Kelta tigrisből kelta teknőssé változott a korábban irigylésre méltó gazdasági növekedést produkáló Írország. A dublini pénzügyminiszter a válságra válaszul most az utóbbi évek legszigorúbb költségvetését jelentette be. Csökkentik a közalkalmazotti béreket - mindezt azért, hogy helyreállítsák a hitelezők bizalmát.

Korán jött és brutális karácsonyi ajándékot kaptak az írek. A kormány a munkanélküli segélyek, a családi pótlék és a közalkalmazotti bérek csökkentésére készül a jövő évi költségvetésben, amellyel négymilliárd eurót akar megspórolni.

A korábban irigyelt és Közép-Európában példának tartott "kelta tigrist" érte el leghamarabb az eurózónában a gazdasági visszaesés. Ezt megelőzően tíz éven át emelkedtek az ingatlanárak és a fogyasztás - a hitelválság nyomán érkező gazdasági recesszió azonban szertefoszlatta az álmokat.

Brian Lenihan pénzügyminiszter most egy U2-dal címét idézve azt mondta: Írország fut előre, csak hogy egy helyben maradhasson. Az állam által megtakarított pénzeket ugyanis a növekvő munkanélküli réteg támogatása és az államadósság megugrott kamatai emésztik el. Azaz csak további, brutális takarékoskodással lehet kimászni a gödörből.

A miniszteri ígéretet, hogy "az ország a gazdasági talpra állás útján halad", cinikusan fogadják az egyszerű munkavállalók. Tanárok elmondták, hogy hat százalékkal vágják meg fizetésüket, az utcákon pedig időről-időre megjelennek a vörös zászlóval felvonuló szakszervezeti aktivisták, akik a baloldali latin-amerikai mozgalmak szlogenjeire emlékeztető rigmusokat kántálnak. "Szemtelen, igazságtalan, érzéketlen" - teszik hozzá, arra reagálva, hogy az évi 30 ezer eurót keresők fizetéséből 1500 eurót, azaz majdnem egyhavi fizetést vágnak le. Brian Cowen miniszterelnök fizetése 20 százalékkal csökken.

Valóban sokkolóak az ír adatok. Az idén 7,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, jövőre az ütem 1,3 százalékra lassul. A kormány ígérete az, hogy az újév második felétől már megindulnak kifelé a gödörből.

A büdzsé kiigazítását szinte kizárólag a költekezés visszafogásával érik el - az egyetlen új adó a szén-dioxid-emissziós adó lesz. Emellett 200 ezer eurós illetékkel sújtják azokat a külföldieket, akik több, mint évi egymillió eurót keresnek. A vállalati adó továbbra is 12,5 százalék marad.

A válság kezdete óta Írország nyolcmilliárd euróval csökkentette korábbi kiadásait. A lépés ellenére a befektetők igyekeztek szabadulni az ír állampapíroktól - a görög költségvetés állapotát övező aggodalmak miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×