eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy taxisofőr miatt robbant ki az iraki háború?

Miközben Angliában folyik a hivatalos vizsgálat az iraki háború elindításának tisztázatlan körülményeiről, Adam Holloway konzervatív párti képviselő közzétette értesüléseit. Ezek szerint a hírszerzői jelentés, aminek alapján Nagy-Britannia háborút indított Irak ellen, nem komoly forrásból, hanem egy taxisofőrtől származott.

Az Irak elleni háború megindításakor Tony Blair akkori brit miniszterelnök egy dossziéra hivatkozott, amelybe a hírszerzés cáfolhatatlan adatokat gyűjtött össze Szaddám Huszein iraki államfőnek a világbékét veszélyeztető szándékairól. Az egyik legfontosabb adat szerint az iraki haderőnek rakétákra szerelhető vegyi fegyverei voltak, amelyekkel 45 percen belül képes volt megtámadni a Ciprus szigetén lévő brit hadicélpontokat.

Honnan származott az értesülés? Adam Holloway képviselő azt állítja, hogy egy iraki taxisofőrtől. Õ mondta el, hogy ilyesmiről beszélgetett két tábornok a kocsijában.

Adam Holloway politikusi pályafutását megelőzően katonatiszt volt, jó hírszerzési kapcsolatokkal. Az ügyben közvetlenül érintett hírszerzőktől hallotta, hogy az iraki dossziéban szereplő, döntő fontosságú adat forrása egy taxisofőr volt, az ő elmondására alapozott kémjelentést a londoni MI6 központjában szakértők elemezték és teljességgel alaptalannak találták.

A miniszterelnökségen azonban folyt a dosszié sürgős összeállítása, hiszen 2002 áprilisában, George W. Bush texasi birtokán az amerikai elnök és az ott vendégeskedő Tony Blair miniszterelnökkel már elhatározta Irak megtámadását, tehát Szaddám Huszein ellen terhelő bizonyítékokra volt szükség. Így a szakvélemény szemétkosárba került.

Az iraki háború ügyében nemrég megkezdett vizsgálat során meghallgatják Sir John Scarlettet, az MI6 korábbi főnökét is, akinek be kell számolnia a dosszié összeállításának körülményeiről.

A brit közvéleménynek kezdettől fogva kétségei voltak az iraki háború megindításának szükségessége felől. Adam Holloway közlése feltűnést keltett, különösen most, amikor Afganisztánból ismét egy brit katona halálhíre érkezett, és ezzel száz főre emelkedett az ott harcoló erők idei vesztesége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×