Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Basescut a határon túliak segítették győzelemhez, a baloldal megóvja az eredményt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániában bizonyosnak tűnik a jobboldali Traian Basescu győzelme az elnökválasztáson. A baloldal csalást emleget, és a Szociáldemokrata Párt megóvja a választási eredményt.

Romániában a szavazatok 99,95 százalékának az összesítése után is úgy tűnik, hogy Traian Basescu jelenlegi köztársasági elnök nyert újabb öt éves mandátumot a vasárnap tartott választáson. A Központi Választási Iroda legfrissebb közlése szerint Baescu a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg, a baloldal jelöltje, Mircea Geoana mintegy 70 ezer szavazattal kapott kevesebbet.

Több elemző is felfigyelt rá, hogy Basescut tulajdonképpen a határon túli románok szavazatai emelték az élre. A Nyugat-Európában dolgozó román vendégmunkások és a román állampolgárságot is szerzett moldovai románok által leadott 150 ezer szavazat mintegy 80 százaléka támogatta a jobboldali jelöltet.

Az eredmény hallatán lemondta hétfőre tervezett bukaresti tárgyalásait Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, aki baloldali győzelem esetén kormányalakítási megbízás kapott volna. Kijelentette, otthon marad Nagyszebenben, és akkor sem vállal már kormányszerepet, ha netán Traian Bãsescu keresi meg a felkéréssel.

Mindeközben a baloldali politikusok egyre hangosabban választási csalást emlegetnek. Szerintük az exit poll felmérések azért jelezték a baloldali jelölt győzelmét, mert nem számoltak a csalással. A Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, ugyanis szerintük nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek.

A választási térkép egyébként azt jelzi, hogy az erdélyi megyékben Basescu, a Kárpátokon kívüli megyék többségében pedig Geoana gyűjtött több szavazatot.