Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszűnt a magyar pártok koalíciója a Vajdaságban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vajdasági magyar nemzeti tanácsnak valószínűleg lesznek olyan magyar nemzetiségű tagjai is, akik szerb pártokhoz tartoznak. Eddig közel 85 ezren iratkoztak fel a tanács közvetlen megválasztásához szükséges magyar választói névjegyzékbe. Miközben a nemzeti tanács megválasztására készülnek, megszűnt a három legerősebb vajdasági magyar párt koalíciója.

Szerbiában mintegy 870 ezer nemzeti kisebbségi él, közülük 550 ezer a Vajdaságban. A legújabb szerb törvény értelmében a kisebbségek nemzeti tanácsokat választhatnak, melyek száma várhatóan eléri a 20-at.

Hogy közvetlenül választhassanak a jelöltek közül, a vajdasági magyar kisebbség választói névjegyzékbe legalább 118 ezer, magát magyarnak valló embernek kell feliratkozni. Két hét alatt mintegy 85 ezren iratkoztak fel.

A szerb pártok szinte kivétel nélkül támogatják a kisebbségi nemzeti tanácsok közvetlen megválasztását, sőt, több szerb párt magyar nemzetiségű tagjai jelezték, szeretnének bekerülni a testületbe, ezért jelöltetni fogják magukat.

A magyar nemzeti tanács tehát nemcsak a négy vajdasági magyar párt kiváltsága lesz, abba beleszólhatnak a szerb pártok magyar nemzetiségű tagjai is.

Közben megszűnt a koalíció a három legerősebb vajdasági magyar párt között. Az elnökök nyilatkozata szerint a koalíció már régóta nem működik, és csak arra szolgált, hogy közös erővel képviselőket juttassanak be a parlamentbe.

A Vajdasági Magyar Szövetség jelezte, hogy a jövőben a civil szervezetekkel igyekszik együttműködni, míg a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke azt mondta, választások esetén ismét létrejöhet a koalíció.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)