Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sárba tiporja a demokráciát Sarkozy?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Személyesen bátorította párttársait Nicolas Sarkozy vasárnap, a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) helyhatósági választásokra készülő kampánynyitó nagygyűlésén. Az ellenzék szerint a demokrácia lábbal tiprása, hogy a regnáló államfő pártrendezvényen szólalt fel.

"Országos tétje van a helyhatósági választásoknak" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy a francia kormányzó párt, a Népi Mozgalom Unió (UMP) vasárnapi kampánynyitó nagygyűlésén. Az államfő a 2010. március 14-én és 21-én sorra kerülő választásokon induló politikusokat arra biztatta, hogy minden téren védjék meg a kormány eddigi munkáját, a végrehajtott reformokat. "Két és fél éve kivétel nélkül minden vitát mi kezdeményezünk, mi irányítjuk a hajót" - fogalmazott az államfő, arra biztatva hallgatóságát, hogy "ne ijedjenek meg, ha kormányzás közben egy kissé vizesek lesznek".

A párt egységének fontosságát hangsúlyozta a jelöltek előtt François Fillon kormányfő is, aki úgy vélte, a baloldali ellenzék a kampány során alapvetően a köztársasági elnököt, a kormányt és az eddig végrehajtott reformokat fogja támadni, ezért mindenkinek kötelessége, hogy nyíltan vállalja, ugyanakkor megmagyarázza az eddigi változásokat, miközben rá kell mutatnia a másik tábor ötlettelenségére is.

Számolgatnak

Szocialista oldalról máris bírálták, hogy a francia államfő részt vett a pártrendezvényen, mondván, hivatalban lévő elnök részéről példátlan, a köztársasági elveket lábbal tipró lépésről van szó, Nicolas Sarkozyt azonban szemmel láthatóan elsősorban a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények izgatják. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy összesítésben a baloldal 13 százalékkal előzi meg a jobboldalt, igaz, pártok szerinti bontásban továbbra is a jelenlegi kormánypárt vezet 29 százalékkal, 7 ponttal előzve meg legfőbb riválisát, az ellenzéki szocialistákat.

De az államfőt elsősorban a szélsőjobboldali Nemzeti Front előretörése aggasztja - a Jean-Marie Le Pen vezette párt támogatottsága közelíti a 10 százalékot -, ami automatikusan az UMP gyengülését eredményezheti. Köztudott ugyanis, hogy Nicolas Sarkozy egyebek mellett e szavazótábor egy részének a megnyerésével tudott győzni a 2007 májusában megtartott elnökválasztásokon.

A kifejezetten kellemetlen jelenség miatt Nicolas Sarkozy immár nyíltan a szocialistákat vádolta meg, úgymond: az illegális bevándorlók helyzetének tömeges rendezését követelve valójában a szélsőségek tudatos felerősítésére játszanak. A bevándorlásügyi miniszter pedig azzal igyekszik megakadályozni az erősen nemzeti érzelmű szavazók elpártolását, hogy néhány hete országos vitát kezdeményezett a nemzeti identitásról.

Az UMP a fentiek mellett komoly gazdasági adukat is előhúzott: Xavier Bertrand, a párt főtitkára vasárnap azt ígérte, hogy azokon a településeken, ahol ők nyerik a választásokat, hat évig nem emelnek adót. Ami komoly, zsebbevágó érvnek számít, a gazdasági válság kirobbanása, valamint a helyi iparűzési adó eltörlése óta ugyanis a megyei és települési önkormányzatok sorra hozzák meg az olykor kifejezetten drasztikus helyi adóemelésről szóló döntéseiket. Párizs szocialista vezetése például az idei 9 százalékos emelést követően jövőre újabb 8 százalékkal növeli meg helyi adókat.

A kérdés fontosságával Xavier Bertrand pontosan tisztában van, ezért azt is kilátásba helyezte, hogy listát készítenek arról, hogy az elmúlt években milyen mértékben emelkedtek a lakosságot sújtó helyi terhek a baloldali vezetésű településeken.