eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Már 2001-ben elfoghatták volna Oszama bin Ladent?

Az amerikai katonák elfoghatták volna Oszama bin Ladent, ha vezetőik akarták volna - sugallja egy szenátusi jelentés. Az anyag szerint "sokba került" az a döntés, hogy nem küldtek komoly erőket a terrorvezér nyomába a 2001-es afganisztáni invázió idején.

Oszama bin Ladent 2001-ben megközelítették az amerikai katonák az afganisztáni Tora Bora-hegység elleni offenzíva idején, Donald Rumsfeld védelmi miniszter azonban úgy látta, kockázatos lett volna több száz katonát küldeni rá, mivel az ellenállást válthatott volna ki.

Bár bin Laden elfogása vagy megölése nem semmisítette volna meg a szélsőségesek fenyegetését, de az a tény, hogy átszökhetett Pakisztánba, lefektette a mostani lázadás alapjait, és olyan jelképpé tette azt, amely világszerte harcra ihleti a fanatikusokat és adakozásra sarkallja a szimpatizánsokat - áll többek között a szenátusi jelentésben.

Mivel az anyag azelőtt jelent meg, hogy Obama elnök közölné, ezúttal hány katonát küld Afganisztánba, egyfajta nyomásgyakorlásként is felfogható. A szerző ráadásul az a John Kerry szenátor, aki 2004-ben George Bush akkori elnök demokrata párti kihívója volt.

A jelentés szerint bin Laden Tora Borán rejtőzött és az amerikaiak néhány száz katonával megtámadhatták volna rejtekhelyét. Ehelyett 2001 decemberének közepén az al-Kaida vezér és emberei akadály nélkül átsétálhattak Pakisztán törzsi területeire, és valószínűleg most is ott tartózkodnak -áll a jelentésben. A totális támadás helyett csak száz amerikai kommandós és afgán szövetségeseik próbálkoztak bin Laden elfogásával. "Az amerikai katonai gépezetet - mesterlövészek csapatait, és a tengerészgyalogosok és a hadsereg gyorsan reagáló egységeit távol tartották" -írja a jelentés.

A különböző hivatalos feljegyzések, és a fontosabb vezetőkkel készült interjúk alapján Kerry úgy látja: bin Ladent elfoghatták volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×