Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dönthet-e népszavazás a vallásszabadságról?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pártállástól függően értékelték a német politikusok és vezető közéleti személyiségek a vasárnapi svájci népszavazás eredményét, amely szerint nem épülhetnek újabb minaretek az alpesi országban. Míg a lapok kommentárjai általában a más vallásúak iránti megértés és türelem mellett tették le a garast, a legnagyobb kormánypárt belpolitikai szakértője megértéssel nyilatkozott a svájciak aggodalmairól.

A berlini kormány-koalícióban résztvevő kereszténydemokrata párt belpolitikai szóvivője hangsúlyozta, hogy a svájci népszavazás eredményét Németországban is komolyan kell venni. Mint Wolfgang Bosbach fogalmazott, ezzel a svájciak kifejezésre juttatták az iszlám terjedésétől való félelmüket, ami a németektől sem áll távol.

Oktalanság lenne öntelten bírálni az alpesi ország lakosságának döntését, mondta és rámutatott arra, hogy a népszavazás kimenetele jól bizonyítja a tényleges közvélemény és a nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok közti különbséget.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt ugyancsak belpolitikai kérdésekben illetékes szakértője viszont arra mutatott rá, hogy a vallásszabadság szavatolásával együtt jár az imaházak és templomok építésének engedélyezése is. Sebastian Edathy kifejtette, hogy Németországban az alkotmányba ütközne, ha a lakosság Svájchoz hasonlóan népszavazás keretében foglalna állást a minaretek tilalma mellett.

A szintén ellenzéki Zöldpárt nevében Kathrin Göring Eckhardt, aki az evangélikus egyházban is magas tisztséget tölt be, úgy vélte, hogy a vallásszabadságot nem lehet népszavazásra bocsátani. Hozzáfűzte, hogy Svájcban ugyan a minaretépítés volt a tét, emögött azonban a rasszista indítékok húzódtak meg. A zöldpárti politikus bírálta Wolfgang Bosbach nyilatkozatát is, mert - szerinte - Németországban nem tesznek meg mindent az idegenek integrálására.

A németországi török szervezetének elnökhelyettese szintén csalódással nyilatkozott a svájci döntésről és hangsúlyozta, hogy az olyan alapvető emberi jogokról, mint a vallásszabadság biztosítása, nem lehet népszavazás útján dönteni.