eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Dönthet-e népszavazás a vallásszabadságról?

Pártállástól függően értékelték a német politikusok és vezető közéleti személyiségek a vasárnapi svájci népszavazás eredményét, amely szerint nem épülhetnek újabb minaretek az alpesi országban. Míg a lapok kommentárjai általában a más vallásúak iránti megértés és türelem mellett tették le a garast, a legnagyobb kormánypárt belpolitikai szakértője megértéssel nyilatkozott a svájciak aggodalmairól.

A berlini kormány-koalícióban résztvevő kereszténydemokrata párt belpolitikai szóvivője hangsúlyozta, hogy a svájci népszavazás eredményét Németországban is komolyan kell venni. Mint Wolfgang Bosbach fogalmazott, ezzel a svájciak kifejezésre juttatták az iszlám terjedésétől való félelmüket, ami a németektől sem áll távol.

Oktalanság lenne öntelten bírálni az alpesi ország lakosságának döntését, mondta és rámutatott arra, hogy a népszavazás kimenetele jól bizonyítja a tényleges közvélemény és a nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok közti különbséget.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt ugyancsak belpolitikai kérdésekben illetékes szakértője viszont arra mutatott rá, hogy a vallásszabadság szavatolásával együtt jár az imaházak és templomok építésének engedélyezése is. Sebastian Edathy kifejtette, hogy Németországban az alkotmányba ütközne, ha a lakosság Svájchoz hasonlóan népszavazás keretében foglalna állást a minaretek tilalma mellett.

A szintén ellenzéki Zöldpárt nevében Kathrin Göring Eckhardt, aki az evangélikus egyházban is magas tisztséget tölt be, úgy vélte, hogy a vallásszabadságot nem lehet népszavazásra bocsátani. Hozzáfűzte, hogy Svájcban ugyan a minaretépítés volt a tét, emögött azonban a rasszista indítékok húzódtak meg. A zöldpárti politikus bírálta Wolfgang Bosbach nyilatkozatát is, mert - szerinte - Németországban nem tesznek meg mindent az idegenek integrálására.

A németországi török szervezetének elnökhelyettese szintén csalódással nyilatkozott a svájci döntésről és hangsúlyozta, hogy az olyan alapvető emberi jogokról, mint a vallásszabadság biztosítása, nem lehet népszavazás útján dönteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×