eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egymás után kérnek bocsánatot az egyházi vezetők a molesztálásért

Az ír katolikus több vezetője is bocsánatot kért azért, mert több évtizeden keresztül eltussolták azt, hogy gyermekeket molesztáltak és zaklattak egyházi intézményekben. A most nyilvánosságra került jelentés szerint a Vatikán elutasította a vizsgálatról szóló követeléseket.

Desmond Connell bíboros egyike volt azoknak, akik bocsánatot kérnek, mert az ír katolikus egyház nem akarta meghallgatni azok panaszait, akiket ír katolikus papok éveken át molesztáltak. Connell bíboros, aki sokáig nem tett semmit az ügy felgöngyölítéséért, most azt mondja, felzaklatta, hogy az ilyen szent hivatást űzők között ilyen borzalmas bűntettek elkövetői lehetnek.

Egy három éven át folyó vizsgálat szerint az egyházi vezetők 30 éven át titkolták a szégyenletes ügyeket és rendszeresen védelmükbe vették az elkövetőket. Az anyag szerint egy pap elismerte, hogy 100 gyermeket molesztált, egy másik azt mondta: 25 éven át folytatta a gyakorlatot, kétheti rendszerességgel.

"Bár tudom, hogy az ilyen bocsánatkérések nem enyhíthetik a szenvedést és az erőszakot, és ismételgetésük csak gyengíti az üzenetet, ismét teljes szívemből bocsánatot kérek. A gyermekek zaklatása elmondhatatlanul nagy bűn" - tette hozzá nyilatkozatában.

A most közzétett jelentés négy egyházi vezetőt bírált azért, mert nem vonták be a rendőrséget az ügybe. A szerzők azonban elismerték, hogy két alkalommal, a belső ellenkezés dacára Connell bíboros egyházi bíróság elé állított két papot, akiket kicsaptak az egyházból.

1995-ben 17 gyanúsított adatait adta át a rendőrségnek, bár később kiderült, hogy 28 gyanúsítottról tudott. Az is szerepel azonban benne, hogy néhány magasrangú rendőr is segített az ügyek eltussolásában.

A hagyományosan katolikus Írország számára komoly csapás az újabb, egyházzal összefüggő gyermekzaklatási botrány. Sokan azt követelik, hogy a bíboros ügyében is indítsanak nyomozást. Az ír kormány azonnal bocsánatot kért, amiért úgymond nem tudta megvédeni a gyerekeket.

Sok áldozat megkönnyebbüléssel fogadta a jelentést, mert korábban falakba ütközött, amikor el akarta mondani, mi történt vele. Az anyag szerint az ír egyház egészen a '90-es évekig próbálta titkolni a szexuális zaklatási ügyeket, és csak azt követően kezdett el együttműködni a világi szervekkel. Az Amnesty International jogvédő szervezet azonnal sürgetni kezdte: tartsanak népszavazást az alkotmány módosításáról, hogy az garantálja a gyermekek jogait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×