eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Karácsonykor nem lehet egy harisnyával kiszúrni a hölgyek szemét

Ha meg akarjuk tudni, melyek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok Londonban, legcélravezetőbb végigsétálni a két és fél kilométer hosszú Oxford Streeten, mert ott vannak a legnagyobb áruházak. Máris reggeltől estig hömpölyög a tömeg, nem csak az Oxford Streeten, hanem az onnan kiinduló, szintén áruházakkal szegélyezett Regent's Streeten is.

Bár idén az angolok jobban megfontolják, mire futja karácsonykor a pénzükből, a brit főváros két bevásárló sugárútjának igen széles járdáit ezekben a napokban tízezres tömeg lepi el.

Mivel az angol font árfolyama gyenge, Európa minden részéről nagyon sokan jönnek át Londonba karácsonyi bevásárlásra. A boltok és áruházak érzik, hogy ha nem akarják lehúzni a rolót, akkor ki kell tenniük magukért. Olyan gazdag kínálatot nyújtanak, mint eddig talán még soha.

Minden van, mindenből sokféle, és viszonylag olcsó ajándékot éppen úgy lehet venni, mint méregdrágát. December hatodikán, vasárnap, még az autóbuszok és taxik forgalmát is leállítják az Oxford Streeten, a Regent's Streeten és a luxusüzletek utcájában, a Bond Streeten. Zenés vigalmi negyeddé változik át Londonnak ez a része, hogy minél többen jöjjenek ide vásárolni.

Leginkább a praktikus ajándékoknak van keletjük: a sok mindenre képes szuper mobiltelefonoknak, a laptopoknak, ruhaneműeknek. Immár nem restellnek az angolok olyan egyszerű, de hasznos ajándékot tenni a karácsonyfa alá, mint egy hajszárító vagy egy elektromos fogkefe.

De a ruhaneműeket illetően lehet az ajándék speciálisabb, ezrével veszik például a nagy labdarúgó klubok címerével diszkréten díszített gyapjú szvettereket és a válogatottak mezéhez hasonló sportingeket. Kaphatók pólók angol, francia, argentin, sőt orosz nemzeti címerrel, de magyar-címerest nem láttam.

Ahhoz képest, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, szomorú, hogy mennyi agresszív játékfajta tartozik a legkelendőbbek közé. Elemmel működő lézerpisztoly utánzatok, rakétakilövő James Bond játékautók. A kapitalizmust a hosszú évek óta változatlanul ezrével eladott Monopoly készletek népszerűsítik. De megnyugtató, hogy sok helyen már kifogyott az idei karácsony egyik slágere, a kis rózsaszín orrú, kövér játék pocok, ami nem csak ide-oda szaladgál, de beszél is néhány belétáplált mondatot.

A férfiak kaphatnak nagyon macsó dolgokat, például házi sörcsapolót, nikkelezett csappal és hűtőszerkezettel, de kiélhetik az infantilizmusukat is. Felnőtt férfiak veszik meg előszeretettel azt a játékkészletet, ami két kis távirányítású autóból, egy pingponglabdából és két kapuból áll. Autósfoci- mérkőzést játszhatnak az ebédlőasztalon, s hogy a labda le ne guruljon, hirdetésekkel ékes oldalpalánkok tartoznak a készlethez.

A hölgyeket nehéz meglepni karácsonyi ajándékkal. Nem biztos, hogy az újfajta drága parfüm illata nekik is tetszik, s a divatban éppen így melléfoghat a jó szándékú ajándékozó. Legjobb közösen megvenni az ajándékot. Bár az áruházakban sok tucat férfit láttam, amint fújják a reklám parfümöt a csuklójukra, hogy azután otthon megkérdezzék: hát ez hogy tetszik neked, szívecském?

Elvégre karácsonykor nem lehet habfürdővel, harisnyanadrágokkal, áruházi bonbonnal és két darab illatos szappannal kiszúrni a hölgyek szemét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×