eur:
393.82
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Drákói szigorítás a feketemunka visszaszorításáért

Drákói szigorításokat tervez a francia kormány a fekete munka, valamint az illegális külföldi bevándorlók foglalkoztatásának visszaszorítására. A munkaügyi miniszter a Le Parisien című napilapnak nyilatkozva azt mondta, a jövőben egy sima adminisztratív eljárás keretében bezárják azokat a cégeket, amelyekről kiderül, hogy tevékenységük jelentős része a törvénytelenül Franciaországban tartózkodó külföldiek alkalmazására, megfogalmazása szerint "kizsákmányolására" épül.

Az intézkedést a kormányt helyi szinten képviselő prefektusok hozhatják majd meg, a lépés következtében állás nélkül maradó dolgozók pedig automatikusan munkanélkülieknek minősülnek majd. Xavier Darcos azt mondta, ezentúl nem csak azokat a "maffiahálózatokat" üldözik, amelyek külföldről francia területre csempészik a bevándorlókat, hanem a felvevőpiacnak számító munkaadókat is. "A gyökerénél akarjuk kezelni a problémát" - fogalmazott a munkaügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy a kormány becslése szerint az illegális munkavállalás évente mintegy 40 milliárd eurós kárt okoz Franciaországnak, ami az országos bruttó termelés mintegy négy százalékának felel meg.

A terveken nem csupán a munkaügyi, hanem Eric Besson nemzeti identitásért és integrációért felelős miniszter is lázasan dolgozik. Ez utóbbi a hétvégén azt mondta: az illegális bevándorlók foglalkoztatásán ért cégeket a jövőben nagyobb pénzbüntetéssel sújtják, ráadásul azoknak a korábban felvett esetleges állami támogatásokat is vissza kell fizetniük. Xavier Darcos pedig azt hangsúlyozta, hogy azokra a cégekre is komoly büntetés vár, amelyek illegális bevándorlókat foglalkoztató alvállalkozóval kötnek szerződést, és a tetten ért társaságokat automatikusan kizárják az összes állami versenypályázatról.

Az alvállalkozókra való fokozottabb odafigyelés igénye egyébként paradox módon éppen egy nagy állami tulajdonú vállalatnál még a nyáron kirobbant botrány miatt merült fel. Júniusban kiderült ugyanis, hogy a francia állami vasúttársaság egy olyan külső céggel őriztette párizsi állomásainak egy részét, amely nem kevesebb, mint 150 illegális bevándorlót alkalmazott, akiket - a hatóságok és a szakszervezetek véleménye szerint - csaknem rabszolgákként dolgoztatott.

A kormány mostani szigorító politikájával a francia szakszervezetek nagy része nem ért egyet. A legnagyobb, erősen baloldali beállítottságú CGT például az állandó munkahellyel igen, de francia papírokkal nem rendelkező bevándorlók helyzetének tömeges legalizálását kérik Eric Bessontól, és három másik szervezettel teljes mellszélességgel támogatja annak az 5500 bevándorlónak az immár hatodik hete tartó sztrájkját, akik francia papírokat követelnek a Fillon-kormánytól.

"Nem a bevándorlást akarjuk bátorítani, hanem lehetetlenné akarjuk tenni, hogy nagyon olcsó munkaerőt lehessen találni Franciaországban" - magyarázta a szervezet álláspontját az InfoRádiónak Francine Blanche, a CGT munkajoggal foglalkozó titkára. Aki abban azonban egyetért a kormánnyal, hogy erőteljesebben kell fellépni a papírtalan, kiszolgáltatott külföldieket tudatosan kereső és dolgoztató francia cégek ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×