eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Száz dolláros büntetés a kiakasztott gatyáért

Egyre több amerikai harcol az akasztás jogáért - persze nem a halálbüntetés kiterjesztéséért, hanem azért, hogy a háza előtt száríthassa a mosott ruhát. Az Egyesült Államokban ugyanis sok lakóközösség határozottan tiltja a "csúnya látványt" okozó szárítóköteleket.

Ha a férjemnek joga van puskát tartani a házban, akkor nekem jogom van kötélen szárítani a mosott ruhát - hangoztatja Carin Froelich pennsylvaniai lakos. Õ csak egyike annak az egyre több amerikainak, aki lázadozik az ellen, hogy megtiltják neki a szabad ég alatt ruhaszárítást.

Froerichet még saját önkormányzatának egyik képviselője is felhívta, hogy lebeszélje az akasztásról - mármint a ruha akasztásról. A szomszédok pedig névtelen üzeneteket küldtek, hogy nem kíváncsiak a család alsóneműjére.

Aki már látott a külvárosi idillben játszódó amerikai filmet, vagy a Született feleségek című sorozatot, az észrevehette, hogy ezeken a szépen rendezett utcákon nem szokás kiakasztani a száradni való ruhát. Az amerikai lakosság 20 százaléka, azaz 60 millió ember otthonát igazgató lakóközösségek fele szabályzatában tiltja a kültéri ruhaszárítást - jegyzi meg az AP. Mivel azonban a tengerentúlon is egyre többet beszélnek a klímaváltozásról és az energiatakarékosságról, az "akasztók" és a "szárítók" felbátorodtak.

Ezeknek a lakosoknak még érdek-képviseleti szervezetük is van, amely szerint az emberek pénzt takaríthatnak meg és csökkenthetik az üvegházi gázok emisszióját. A Project Laundry List - Mosott Ruha Projekt Lista - szerint az amerikai áramfogyasztás hat százalékáért az eddig természetesnek tartott szárítógépek felelnek.

Florida, Utah, Maine,Vermont, Colorado és Hawaii államok törvényben korlátozták a lakószövetkezetek jogát arra, hogy tilthassák a ruhaakasztást. További öt állam törvényhozása tűzheti napirendjére, hogy megvédi-e a polgárok jogát arra, hogy a szabad ég alatt száríthassák a ruháikat.

Pennsylvaniában viszont egy férfit 100 dollárra bírságoltak, mert a közösségi szabályokat megszegve a szárítókötélre akasztotta a ruhát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×