Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A csendőrség szállítja az oltóanyagot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Noha Romániában még nem készült el az új influenza elleni védőoltás, egyelőre mérsékelt a megbetegedések száma és egyetlen halálos áldozata sem volt az H1N1 vírusnak.

A romániai védőoltásokat gyártó Cantacuzino intézet november 26-ára ígéri az újinfluenza elleni román oltóanyag piacra dobását. A hatóságok bejelentették, hogy a meglehetősen magas ár és a nagy kereslet miatt az oltóanyagot csendőrségi kocsik szállítják a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz.

A szokatlan fuvarozást ugyanakkor azzal is magyarázták, hogy a csendőrség rendelkezik olyan szállítóeszközökkel, amelyekben a szükséges 6-8 fokos hőmérsékleten lehet mindvégig tartani az oltóanyagot.

Noha a romániai sajtóban jelentek meg cikkek arról, hogy egyes országokban bizalmatlanság alakult ki a védőoltásokkal szemben, ennek a jelei Romániában egyelőre nem érzékelhetők. Az országban egyébként eddig 1519 új influenzás megbetegedést regisztráltak, bizonyított halálos áldozata egyelőre nincsen a kórnak.

Adrian Strainu Cercel egészségügy-minisztériumi államtitkár ugyanakkor bejelentette, hogy hat H1N1 vírussal fertőzött személy állapota súlyos. Valamennyiüket a iasii klinikán kezelik. A tömeges megbetegedések miatt az ország megannyi oktatási intézményében küldték kényszerszünetre a diákokat és tanárokat. Az egészségügyi minisztérium eddig nem tett közzé adatokat a hagyományos influenzás megbetegedések számáról.