eur:
395.11
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Söréttel gyógyítják a beteg szívizmot

A jövőben gyógyhatású enzimet kibocsátó, apró műanyaggömböket fecskendezhetnek a beteg szívbe, hogy így kezeljék a későbbi szívelégtelenség ellen. A patkányok szívén már eredményesen használt módszerről a világ egyik legnagyobb szívgyógyász-kongresszusán, Orlandóban számoltak be.

Szívinfarktus esetén valamelyik koszorúér elzáródik és az általa vérrel, oxigénnel ellátott szívizomterület sejtjei rövid idő alatt jóvátehetetlenül károsodnak. Ha valamilyen módon sikerül ezeket az izomsejteket épségben megőrizni, a később bekövetkező szívelégtelenség kockázata is jelentősen csökkenthető.

A kutatók már régóta kísérleteznek olyan eljárások kidolgozásával, amelyekkel a halálra ítélt szívterület hosszabb ideig életben tartható. Már évekkel ezelőtt találtak olyan enzimet, amely az oxigén hiánya miatt fuldokló sejtekben a mérgező szabad gyököket semlegesíti.

Az enzim a szuperoxid-dizmutáz, nemzetközi rövidítéssel SOD, és nagy tudományos érdeklődést váltott ki világszerte. A kutatók mesterséges szívinfarktus esetén, kísérleti állatokba befecskendezték ezt az enzimet, de az anyag ilyen körülmények között csak olyan rövid ideig maradt hatásos, hogy annak gyógyító eredménye nem volt.

Most a kongresszuson elhangzó előadásban bejelentették: sikerült mikroszkópos méretű műanyag labdácskákat előállítani, amelyeket magukba szívják a gyógyító enzimet. Amikor ezeket injekcióval bejuttatják a károsodott szívizomba, az enzim fokozatosan kiszabadul a gömböcskékből és ellensúlyozza az izomsejteket mérgező, szabad gyökök hatását.

Már régebben is dolgoztak különféle műanyagokkal, amelyeket aztán alkalmaztak bőrvarratok formájában. Ezek a polimerek azonban a beadás helyén gyakran gyulladást idéztek elő, ezért a szívben használatukra nem került sor. Az új anyagok, a poliketálok beadás után a szervezetben ártalmatlan vegyületekre lebomlanak, ezért biztonságosan alkalmazhatók.

Kísérleti körülmények között a patkányok szívének teljesítményét a mesterségesen létrehozott szívinfarktus 20 százalékkal csökkentette. A poliketál gömböcskék által szállított enzimmel ezt a súlyos helyzetet teljes mértékben sikerült megakadályozni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×