eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Összeszólalkozott Izrael és az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok élesen bírálta Izraelt a folytatódó ciszjordániai telepépítések miatt. Jeruzsálem keleti negyedében újabb 900 otthon építenek fel, holott a vitatott városrész lehetne - ha sikerül valamikor megegyezni - a majdani palesztin állam fővárosa.

Ahhoz képest, hogy George Bush egy évvel ezelőttre ígérte az önálló palesztin állam létrejöttét, a Közel-Keleten a szokásos helyzet uralkodik: izraeliek és palesztinok továbbra is bizalmatlanul szemlélik egymást, a békefolyamat, sőt a tárgyalások elakadtak, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig távozik hivatalából.

A jeruzsálemi városi tanács most közölte, hogy 900 további otthont épít fel a palesztinok által majdani államuk fővárosának követelt Kelet-Jeruzsálem egyik zsidónegyedében. Mindez heves bírálatokra késztette az évtizedeken át Izrael pártját fogó Egyesült Államokat.

Barack Obama elnök is szeretné elérni azt, ami elődeinek nem sikerült, azaz, tető alá hozni a közel-keleti békét. Ezért úgy gondolta, másként közelít és követeli, hogy Izrael állítsa le a majdani palesztin állam területén, így Ciszjordániában már létező izraeli telepek bővítését és ne emeljen újakat.

Az izraeli álláspont az, hogy Jeruzsálem egységes és örökre a zsidó állam fővárosa marad, a palesztinokkal csak más területekről hajlandók tárgyalni. Izrael 1967-ben foglalta el a városrészt. Benjamin Netanjahu jelenlegi kormányfő korábbi miniszterelnöksége idején is harcosan elzárkózott attól, hogy Jeruzsálemről alkudozzon a palesztinokkal.

A Fehér Ház most szokatlanul kemény kifejezéseket használva bírálta az izraeli politikát. "Az izraeliek megnehezítik törekvésünk elérését, hogy sikerüljön békét kötni" - mondta Obama szóvivője, Robert Gibbs.

Netanjahu hivatala gyorsan visszavágott és megismételte: a Gilo néven ismert negyed Jeruzsálem szerves része, ott már évtizedek óta folyik építkezés, ezért nem vonatkozik rá a miniszterelnöknek az az ígérete, hogy egy időre leállítja a telepek építését.

A palesztinok úgy kommentálták a hírt, hogy Izraelt immár nem érdekli Amerika véleménye, és megpróbálták kijátszani a tengerentúli közvetítőt a zsidó állam ellen. "Az ilyen lépések sértik Amerika érdekeit és azt bizonyítják, hogy Izrael nem akar békét" - mondták. Az arab világnak azonban az sem tetszett, hogy Hillary Clinton külügyminiszter méltatta Netanjahut, amiért az egy időre felfüggeszti a telepek építését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×