Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhangzott a trónbeszéd: lesz-e idő új törvények elfogadására?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Májusban általános választás lesz Nagy-Britanniában, és a szocialista kormány egyelőre bukásra áll. Kérdés, \"béna kacsa\" lesz-e az ország kormánya az elkövetkező fél évben. És növeli-e népszerűségét, ami elhangzott a trónbeszédben?

A brit uralkodó őszi trónbeszéde, melyet a parlament új ülésszakának ünnepélyes megnyitása alkalmából mond el, a kormány programját körvonalazza, szövegét a miniszterelnök írja, a kabinet segítségével. Ez évben nem volt könnyű meghatározni, mit olvasson fel II. Erzsébet királynő, fején a koronával, a Felsőház hermelinszegélyű vörös palástba öltözött főrendjei és az oda évente egyszer, a megnyitóra átsereglő képviselők előtt.

Májusban általános választás lesz, és a szocialista kormány egyelőre bukásra áll. Kérdés, "béna kacsa" lesz-e Nagy-Britannia kormánya az elkövetkező fél évben. És növeli-e népszerűségét, ami elhangzott a trónbeszédben?

A trónbeszéd kitért az ország égető problémáira, bár az afganisztáni katonai helyzetről nem volt szó benne. A tervek szerint törvény készül arról, hogy az ország költségvetési hiányát négy év alatt a felére kell csökkenteni. Úgyszintén törvénybe iktatnák, hogy a kockáztató bankvezérek nagy összegű prémiumait meg kell vonni.

A szocialista kormány szükségét érezte tudatosítani, hogy a népért dolgozik, tehát arra is készül, hogy ingyenes szociális ellátást biztosítson minden rászorulónak, és az egyedül élő öregek ezt saját otthonukban kapnák meg.

A nyolcvanhárom éves II. Erzsébet királynő magabiztosan olvasta fel a trónbeszédet, de a konzervatív és liberális ellenzék nem bízik abban, hogy a felsorolt törvénykezési tervek fél év alatt megvalósíthatók lesznek.

Az ellenzék szerint nem hangzott el sokkal több, mint a Munkáspárt választási manifesztumának a szövegváltozata.

Bármiféle eredményt hozzon a június előtt sorra kerülő brit választás, az új kormánynak gondot okoz majd a magas költségvetési deficit. Nagy-Britannia államadóssága jelenleg 825 milliárd fontsterling és az elkövetkező két évben rekordösszegű, 175 milliárd fontnyi kölcsön felvételére kényszerül.

A trónbeszéd az adott körülményekhez képest elég sok törvényjavaslatot sorolt fel, a bűnözőkről felállított DNS-nyilvántartás bővítésétől, közoktatási változtatásokig. Megszavazhatók lesznek új törvények hátra lévő időben? Az ellenzék jó előre közölte, hogy amivel nem ért egyet, annak az elfogadását minden erővel ellenezni fogja a parlamentben. Nem segíti túléléshez Gordon Brown kormányát.