eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az olimpia miatt is kínos az áramszünet

Brazíliában elnöki vizsgálatot rendeltek el a szerda hajnali áramszünet okainak kiderítésére. Az ország lakosságának harmadát, 70 millió embert érintett az áramkimaradás. Mivel Brazília rendezi a 2016-os olimpiát, az esetet rendkívül kínosnak tartják.

Eddig azt hittük, ilyen csak a katasztrófafilmekben történik, de most a való életben is bekövetkezett. Azt, hogyan tűnhetnek el egyik percről a másikra a civilizáció áldásai, Brazília mutatta meg a világnak, amikor a 190 milliós lakosságából 70 millió ember otthonából órákra eltűnt az áram. A hajnali sötétség főleg a déli városokat, Sao Paulót, de az olimpiai város Rio de Janeirót is érintette.

Több ezer ember ragadt a leállt liftekben és metrókban a helyi idő szerint este negyed 11-kor bekövetkezett áramszünet során. Az energiahiány miatt nem működtek a szivattyúk és megszűnt a vízszolgáltatás is. Az áram hajnalban tért vissza. Brazília mellett Paraguay is sötétségbe borult negyed órára, mivel hatalmas szomszédjától kapja az áramot.

Illetékesek azt mondták, hogy az Itaipu vízi erőműben lépett fel gond. A brazil állami elektromos szolgáltató, a Furnas azonban szerdai vizsgálat során azt mondta: nem talált hibát vagy károsodást a helyi vezetékekben.

Az Itapu a világ második legnagyobb erőműve, és igazgatója azt mondta: minden bizonnyal egy vihar okozhatott szavai szerint "dominó effektust" a hálózatban.

A CBS amerikai televízió két nappal korábban egy olyan jelentést sugárzott, amely szerint hackerek okozták a 2005-ös, és 2007-es, szintén súlyos brazíliai áramszüneteket. Akármi is történt, Ignacio Lula da Silva brazil elnök mihamarabb magyarázatot akar, mert Rio négy év múlva rendezi meg a labdarúgó világbajnokságot, és hat év múlva a nyári olimpiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×