eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Újinfluenza: Magyarországra jönnek oltóanyagért a szlovákok

Egyre többen bírálják Szlovákiában a kormányt, mivel még meg sem rendelte az új típusú influenza elleni védőoltást. Sokan a szomszédos országokban, így Magyarországon próbálnak hozzájutni az oltóanyaghoz.

Az ellenzék tehetetlenséggel vádolja a kormányt, mivel még mindig nem kötött megállapodást külföldi gyógyszerforgalmazókkal a vakcina szállításáról. Erre a vontatottan haladó tárgyalások miatt legkorábban a hónap végén kerülhet sor.

Pedig a Robert Fico vezette kormány már hónapokkal ezelőtt döntött egymillió adag vakcina megvásárlásról. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik az oltás az új típusú influenza ellen.

A lapok arra figyelmeztetnek, hogy ha lesz is oltóanyag, azt nem vásárolhatja meg bárki. Előre meghatározott menetrend szerint oltják majd az akut betegeket, az időseket, a gyerekeket, az egészségügyi alkalmazottakat és a fegyveres testületek tagjait.

Dél-Szlovákiában sokan a határhoz közel eső magyar patikákban próbálnak hozzájutni a szérumhoz. Az egészségügyi ellátást felügyelő pozsonyi szakhatóság azonban nem ajánlja a szlovák állampolgároknak a magyar vakcinát, mivel azt - indoklásuk szerint - nem hagyta jóvá az Egészségügyi Világszervezet és a szükségesnél rövidebb ideig tesztelték. Ezért a szérumot Szlovákiában még nem törzskönyvezték.

A magyar patikák elfogadják ugyan a szlovák orvosok által felírt receptet, a gond viszont az, hogy szlovák orvos nem írhat fel olyan szert, amelyet Szlovákiában nem regisztráltak.

Sokan viszont azzal érvelnek, hogy ha egy gyógyszert az Európai Unió valamelyik országéban bejegyeztek, akkor az tulajdonképpen az egész unióban regisztráltnak számít.

Szlovákiában eddig összesen 200 esetben regisztráltak H1N1 típusú influenzás megbetegedést, ám járványról még nem lehet beszélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×