eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiharcolta a szakszervezet a karácsonyi juttatások emelését

A pénzügyi válság ellenére idén is tovább emelkedik a karácsonyi juttatások összege Németországban. A 20 személynél kevesebb alkalmazottal dolgozó cégekre azonban nem vonatkozik a szakszervezetek által kiharcolt tarifaszerződés - következésképpen a kis létszámú vállalatok dolgozói sok esetben csak a tavalyi összegre számíthatnak.

A karácsonyi juttatás része a tarifaszerződésnek, következésképpen az ágazatoktól függően az alkalmazottak idén másfél százaléktól bő 7 százalékig terjedő emelésre számíthatnak.

A karácsonyi pénzt általában a novemberi fizetéssel együtt utalják át, ami lehetővé teszi, hogy az összeg az ünnepi kiadások kasszáját gyarapítsa. Ezzel azonban közvetve hozzájárulnak a karácsonyi kereskedelem élénkítéséhez is.

Idén tehát a pénzügyi válság ellenére egy átlagos kereső közel 100 euró karácsonyi juttatást visz haza. Gyakorlatilag két havi fizetésre számíthatnak a bankok alkalmazottai, de az édesiparban dolgozók is, míg a biztosító társaságoknál a karácsonyi pénz a havi bér 80 százalékának, a fémiparban pedig felének felel meg.

Korábbi megállapodások értelmében viszont a takarítóvállalatok nem fizetnek egyetlen cent karácsonyi juttatást sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×