Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Herta Müller kapta a Franz Werfel Emberjogi Díjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, a bánáti Niczkyfalváról származó Herta Müller kapta az idén a szülőföldjükről elüldözöttek szervezetének legmagasabb elismerését a Franz Werfel Emberjogi Díjat. A 10 ezer euróval járó kitüntetés ünnepélyes átvételekor az írónő bírálta a német protestáns egyházat, amiért az 1980-as évek végén meghajolt a Ceausescu-rendszer követelése előtt.

Herta Müller a vasárnapi díjátadón elmesélte, hogy a német evangélikus egyház a 80-as évek végén konferenciát rendezett a romániai helyzetről és előadóként öt, valamint a férjét is meghívta. Mivel mindketten friss menekültek voltak és köztudottan szemben álltak a Ceausescu-rendszerrel, az akkori Románia a külügyminisztériumon keresztül elérte, hogy az egyházi szervezők visszavonják a meghívást az íróházaspártól.

Ezt Herta Müller az elnyomó rendszer előtti meghajlásnak nevezte a szülőföldjükről elüldözöttek szervezetének díjátadó ünnepségén. A szervezet ugyanis az idén neki ítélte a világhírű osztrák íróról, a nácizmus által emigrációba kényszerült Franz Werfelről elnevezett díjat, amelyet két éve Konrád György kapott meg.

Herta Müller beszédében sürgette a zsidóüldözés történetének feldolgozását mind Magyarországon, mind pedig Romániában. Mint kifejtette, a két országban élő német kisebbséget felelősség terheli az akkor elkövetett borzalmakért.

A díj ünnepélyes átvételekor az írónő legújabb kötetéből, az Atemschaukel című kötetből olvasott fel, amely a sztálini időkben a Szovjetunióba, munkatáborokba deportált erdélyi szászok sorsáról szól.