eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Megfejtették az alvilág kapujának gyilkos titkát

Megfejtették az alvilág kapujának gyilkos titkát

Létezik a mai Törökország területén egy pár éve újra felfedezett barlang, amit az ókori rómaiak az alvilág kapujának hittek. Rejtélyes módon minden állatot megölt, ami a közelébe ment vagy oda vitték, de a papokat megkímélte.

A római civilizáció bukása után a barlang léte feledésbe merült, és csak hét évvel ezelőtt fedezte fel újra a Salentói Egyetem kutatócsoportja. Eredményeiket az Archaeological and Anthropological Sciences című szakfolyóiratban ismertették, a tanulmányból a Sciencealert idézett.

A mai Törökország területén fekvő egykori város, Hierapolisz környékén található a rejtélyes barlang. Bejáratát a helyiek az alvilág istenéről „Pluto Kapujának" nevezték, és a férfiasságuktól megfosztott papok neki mutattak be itt áldozatokat.

Megfejtették az alvilág kapujának gyilkos titkát

A papok által a barlang mellé épült szentély arénájába vezetett állatok kivétel nélkül elpusztultak, ők maguk azonban - az istenek kegyeiből - életben maradtak.

A barlangot felfedező kutatókat az annak közelébe repülő madarak pusztulása vezette nyomra, a hely tehát ma is "ugyanúgy működik", mint a rómaiak korában.

Hardy Pfanz német vulkanológus elmondta: a felszín alatti szeizmikus aktivitás és vulkáni tevékenység nyomán rengeteg szén-dioxid szabadul fel, ami végül egy repedésen keresztül a felszínre tör. Ez a színtelen, szagtalan gáz öli meg az élőlényeket.

Megfejtették az alvilág kapujának gyilkos titkát

A kutatók mérései szerint a levegőnél nehezebb gáz egyfajta "tavat" hozott létre az arénában. A gáztó magassága nagyjából 40 centiméter, a gáz koncentrációja 10 centi magasságban meghaladja a 35 százalékot, ami akár egy emberrel is végezhetett volna. Negyven centi fölött azonban drasztikusan csökken a szén-dioxid-tartalom. A láthatatlan "tó" magassága és gázsűrűsége nappal a legnagyobb, míg hajnalban a legrosszabb.

Megfejtették az alvilág kapujának gyilkos titkát

Mofetták

Bizonyos láthatatlan gázok "tavainak" gyógyhatásait egyébként a rómaiak jól ismerték, például a mátraderecskei mofetta (szén-dioxid szárazfürdő) alkalmazása is 2000 éves múltra tekint vissza.

A barlangnak és a szentélynek komoly turisztikai jelentősége is volt a római korban: az ide érkezőknek kisebb állatokat és madarakat árultak, amit aztán az aréna padlójára dobva feláldozhattak áldásért könyörögve. Nagyobb ünnepeken pedig bikákat áldoztak a papok.

A felfedezés komoly tudományos jelentőséggel bír, hiszen a szeizmikus aktivitás megfigyelése alapján hasonló szentélyeket találhatnak a szakértők a közeljövőben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×