eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Régi hagyományok segíthetnek fenntarthatóvá tenni a világot

Régi hagyományok segíthetnek fenntarthatóvá tenni a világot

Külföldi tudósok közös cikket jelentettek meg a Science című tekintélyes tudományos szaklapban annak fontosságáról, hogy a természet védelme érdekében össze kell hangolni a tudomány szándékait a helyi szintű védekezés sokszor évszázadokra visszamenő hagyományaival.

Nagyon sokat olvashatunk arról, hogy a világon baj van azzal, ahogyan az ember hasznosítja a természeti erőforrásokat, ezzel kapcsolatban „számtalan cikk jelent meg számtalan folyóiratban a tudomány részéről” – mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Molnár Zsolt botanikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a cikk egyik szerzője.

Vannak olyan közösségek a földön, melyek nem a tudomány ismeretében működnek, hanem évszázados vagy évezredes tudásuk alapján gazdálkodnak. Az ő tudásukat azonban kevésbé veszi figyelembe a tudomány, amikor a globális fenntarthatóságról beszél, hiszen ez az ismeret „szanaszét” van a világban, különböző bennszülött törzseknél, vagy akár a hortobágyi pásztoroknál, így nehéz tudományosan szintetizálni – magyarázta a botanikus.

A Science című tudományos lapban megjelent cikk azt állítja, ahhoz, hogy fenntartható világot hozzunk létre,

a „nem tudomány” által létrehozott tudásra is támaszkodnunk kell.

Míg a tudós csupán kutatja a környezetet, addig a helyben élő ember ebből él, tudását terepi tapasztalatokból szerzi, és szüleitől, nagyszüleitől örökli. A tudományos tudás generalizáltabb, egyetemességre törekszik, a gazdálkodó közösség pedig helyben szeretne túlélni – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A szakértő elmondta, egy másik amerikai lapban arról publikáltak, hogy szükség lenne természetvédelmi pásztorokra, akik ismerik őseik hagyományát, ugyanakkor tisztában vannak a tudomány által feltárt ismeretekkel is: például, hogy a vonuló madaraknak éjszakázóhelyre van szükségük, a bennszülött növényfajok különös védelmet igényelnek, egyes rovarfajok – bár alig láthatók – fontosak a legelő működéséhez. A kutatóknak is érdemes a helyi tudással foglalkozni, beszélgetni, együtt gondolkodni a közösségekkel.

„Megbízhatóbb tudásunk lesz egy adott helyzetről, hogyha a két tudásrendszert ötvözzük”

– emelte ki a botanikus.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják kedd este hét órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×